MOSTARSKI HDZ-ovci SLAVE POBJEDU: „Ostvarili smo naše ciljeve, usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH otklonit će se davno utvrđena diskriminacija…“

„Sporazum, potpisan 17. juna 2020. godine, na putu je da postane povijesni Sporazum jer će ustavna i zakonita izborna pravila za Grad Mostar konačno uputiti u proceduru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopćenju mostarskog GO HDZ-a BiH

  • Mini market

  • 17. Jun. 2020  

  • 8

„Usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH otklonit će se davno utvrđena diskriminacija, a samim tim i ispuniti toliko puta opravdano spomenuta Odluka Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine vezana za izborna pravila za Grad Mostar.

Ispunjenjem svega gore navedenog, Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar je ostvario svoj puni cilj za koji se svo ovo vrijeme bezrezervno i uporno zalagao, unatoč svim pritiscima i destruktivnim politikantskim osporavanjima, a to je konačno izjednačavanje vrijednosti glasa svih birača na području Grada Mostara.

Prema Sporazumu, 35 gradskih vijećnika birat će se iz šest izbornih jedinica šest gradskih područja: Gradsko područje Jugozapad 7, Zapad 4 i Jug 2, odnosno Gradsko područje Stari grad 5, te Sjever i Jugoistok po 2; dok će se preostalih 13 birati s gradske liste Grada Mostara kao jedne izborne jedinice.

Ranije zakinuti birači iz bivše Središnje zone Grada Mostara svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvarit će kao i svi ostali kroz gradsku listu, te u izbornim jedinicama gradskih područja Jugozapad ili Stari grad ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojem od navedenih gradskih područja, kao birači iz bivše Središnje zone, gravitiraju.

Pored izbornih pravila, aneks Sporazuma čini i prijedlog Statuta Grada Mostara, koji je urađen kao nacrt budućeg Statuta u skladu sa postojećim zakonskim okvirom u državi, entitetu i Županiji, a predstavljat će materijal za izabrane gradske vijećnike, koji su jedni nositelji zakonskog prava ali i obveze, te političke i društvene odgovornosti za izmjenu i dopunu Statuta Grada Mostara.

Kao članovi Pregovaračkog tima, koristimo ovu priliku zahvaliti se svim predstavnicima medija koji su pratili ovaj proces, a posebno hvala svim građanima Grada Mostara koji su imali povjerenja u naš višegodišnji rad na iznalaženju demokratskog i pravednog rješenja koje u potpunosti ispunjava Odluku Ustavnoga suda. Bila nam je iznimna čast predano raditi na svemu tome, uz osoban motiv svakoga od nas od početka pregovaračkog procesa: pronaći razborito domaće rješenje ovog do sada nerješivog neuralgičnog problema“, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...