NAGLI RAST BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ, CAPAK NAJAVLJUJE: „Stanje nije dramatično, izvor zaraze je u susjednim zemljama, ali ako se trend nastavi…“

Istaknuo je da je virus još uvijek prisutan te da se i dalje preporučuje higijena ruku, dezinfekcija prostora, kao i držanje fizičkog razmaka

  • Regija

  • 18. Jun. 2020  

  • 2

Nakon što je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 11 novih slučajeva koronavirusa, o svemu je za N1 govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

Istaknuo je da je virus još uvijek prisutan te da se i dalje preporučuje higijena ruku, dezinfekcija prostora, kao i držanje fizičkog razmaka. 

„Ključno je držanje fizičkog razmaka. 11 slučajeva nije dramatično. Nije bilo za očekivati da se infekcija neće prenijeti, svi imaju izvor u nama susjednim zemljama, iako je bilo i lokalne transmisije. Osnovni izvor zaraze je u inozemstvu“, kaže Capak i dodaje da se onima koji imaju simptome bolesti ne preporučuje dolazak u Hrvatsku.

„Preporučuju im se određene mjere kad putuju u Hrvatsku. Ovo su naši građani koji su putovali i donijeli infekciju“, kazao je on.

Upitan o tome hoće li doći do zatvaranja granica sa zemljama u kojima su nastala nova žarišta, Capak je rekao da granice zapravo nikad ni nisu bile potpuno zatvorene. 

„Nikada nismo potpuno zatvorili granice, uvijek je bilo izuzetaka, ali smo malo liberalizirali. Ovdje se radi o trećim zemljama gdje mi možemo modificirati određene mjere“.

Iako tvrdi da današnjih 11 novih slučajeva nije dramatična brojka, Capak ističe da će doći do ponovnog pooštravanja mjera u slučaju da se nastavi trend povećanja broja novooboljelih. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...