PANIKA U HRVATSKOJ; Poznati epidemiolog otkriva: Novak Đoković zarazio i Andreja Plenkovića!?

Epidemiolog Bernard Kaić smatra da sve kontakte Grigora Dimitrova treba testirati i staviti u samoizolaciju te dodaje da je i premijer Hrvatske Andrej Plenković potencijalno ugrožen.

  • Regija

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 0

Nakon što je bugarski teniser Grigor Dimitrov napustio turnir Adria Tour u Zadru te uoči nedjeljnog finala otkrio kako je pozitivan na koronavirus, finale je otkazao. Dimitrov je bio u bliskom kontaktu sa mnogima, a regionalni štab je izdao vanredno saopćenje, u kojem je navedeno kako svako ko je bio u kontaktu s Dimitrovom više od deset minuta, mora u samoizolaciju.

Epidemiolog Bernard Kaić, koji, također, smatra da sve ljude koji su bili u kontaktu s Dimitrovom, treba staviti u samoizolaciju, kazao je za Index kako se radi o propustu organizatora.

“Po pravilu, prvi korak bi trebao biti identifikacija svih kontakata zaraženog tenisača, potom se sve takve treba smjestiti u samoizolaciju te i testirati sve te ljude. Ako razviju simptome, sigurno treba testirati, ako ne, opet bi bilo dobro testirati da vidimo je li netko asimptomatski pozitivan. Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a, jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metara. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, da, ovo je propust”, dodao je Kaić.

Dimitrov se družio s Đokovićem, a ovaj s Plenkovićem

Dimitrov je, osim nastupa na teniskim terenima, u četvrtak igrao košarku s ostalim teniserima te ekipom Zadra, a kasnije se družio s djecom. Između ostalih, bio je u bliskom kontaktu s Novakom Đokovićem, koji se, pak, u subotu pozdravio s Andrejem Plenkovićem.

“Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No, ne mora značiti da je Dimitrov prilikom te igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No, ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu. Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog, zapravo, nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera”, upozorio je epidemiolog.

Na fotografiji koju je objavio Hrvatski teniski savez, vidljivo je kako se Plenković i Đoković nisu klasično rukovali, već je to bio pozdrav prilagođen korona-vremenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...