GDJE ĆEŠ TO: Jurica Pađen htio tužiti Paula McCartneyja da mu je ukrao pjesmu, a sada kaže da je to možda...

...samo kosmička sinhronizacija.

  • Estrada

  • 25. Jun. 2020  25. Jun. 2020

  • 0

Podsjeća li vas pjesma "Confidante" slavnog Paula McCartneya na Pađenovu "Samo me draga ne ostavi" iz davne 97-e? Niste jedini! Podudarnost od čak 97 posto još prošle godine utvrdio je računalni softver, a sada je službenu potvrdu o izrazitoj podudarnosti izdalo i Hrvatsko društvo skladatelja, piše Dnevnik.hr.

"Sve dok ne dobiješ dokument je nagađanje, subjektivna procjena, pretpostavka... Dok ja nisam imao taj papir, ja sam mogao trkleljat: 'Je je , to sliči, ali sad postoji potpis najvišeg krovnog glazbenog društva u Hrvatskoj i njihovih eksperata da te dvije pjesme definitvno sliče", rekao je muzičar Jurica Pađen. 

On je tako dobio vjetar u leđa. Budući da se računalni softver ne može koristiti kao dokaz na sudu, možda bi riječ stručnjaka ipak pomogla da se pravno utvrdi da je jedan od najvećih živućih glazbenika plagirao Juricu.

"Moram samo naglasiti još jednu bitnu stvar: ne treba cijela pjesma kompletno sličiti, dovoljno je po zakonu da 4 takta sliče iz jedne pjesme na neku drugu i da se to već može smatrati plagijatom. Odnosno, utuživo je. A ovdje se radi o 16 taktova koji se tri ili četiri puta ponavljaju u pjesmi", objasnio je on.

Ipak, Jurica ne želi ni pomisliti da ga je idol, zbog kojeg se i počeo baviti muzikom, plagirao. Još uvijek vjeruje da nije riječ o krađi, već:

"Postoji mogućnost da je to ta neka kozmička sinkronizacija, da imamo isti mind set, što mi je isto ogroman kompliment, da radim u skladu s najvišim svjetskim standardima ... Pa to već nadmašuje moja najluđa očekivanja. Dakle, ja se nikad ne bih usudio utvrditi da je on mene pokrao."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...