PAUZA U LJUBAVNOJ VEZI: Može da bude DOBRO RJEŠENJE, ali šta donosi sa sobom?

Još uvek volite svog partnera ali vam je potrebna mala pauza? Niste u jednini. Često se dešava da osobe koje su dugo u vezi, dođu do određenog trenutka kada im je potrebno da malo sagledaju sebe i svoje planove, kao i da emocionalno malo odmore od svoje druge polovine. One ne žele da apsolutno prekinu vezu, već samo da pritisnu – pauzu.

  • Sex i grad

  • 25. Jun. 2020  

  • 0

U većini slučajeva o ovome samo sanjarimo i ne sprovodimo u djelo, jer su odnosi u vezi prilično složeni. Zaljubljene osobe imaju izvjesna očekivanja, nade, planove, a pauza se nekako ne uklapa u sve to.

Pitanja, dileme i nedoumice koje se javljaju u vezi zahtjevaju vrijeme za rješavanje, duge razgovore i kompromise, kako bi se stanje razriješilo. Međutim, da li makar trenutna odvojenost, može da bude dobro rješenje i šta donosi sa sobom?

Ako ste pratili seriju “Prijatelji” vrlo dobro se sjećate čuvene pauze u vezi između Rossa i Rachel. On je njihovu pauzu vidio kao mogućnost da bude sa drugom djevojkom, dok je Rachel prokomentarisala da ga sad posmatra sasvim drugim očima, otkrivši njegovu prevaru. Iako je Ross tvrdio uporno da to nije bila prevara, jer su BILI NA PAUZI, to kao da se odbijalo o njegovu voljenu i postalo opšte zapamćena fraza.

Dakle, ako i dalje žonglirate sa idejom da predložite pauzu svojoj drugoj polovini, nastavite da čitate dalje. Iako sve veze napreduju prema svojoj vlastitoj odrednici sljedeći svoj individualan tok, stručnjaci objašnjavaju da li je pauza poželjna u vezi i šta može da učini partnerima.

U slučaju da se ispostavi da je to dobra stvar, trebalo bi da znate kako da se nosite sa novom situacijom, šta da očekujete od nje i kako da postavite pravila, a sve u cilju izbjegavanja gore navedene replike “bili smo na pauzi!!!”.

Prije svega treba da se zapitate kakva bi vaša korist mogla biti od pauze u vezi?

Ako niste sigurni ko od vas dvoje koči vašu vezu i stvara u istoj probleme, možda je pauza baš ono što vam treba da biste to otkrili. Možda vam baš razdvojenost ukaže na to koliko vam je stalo do druge osobe i da pojašnjenje na mnoga pitanja, na koja ne vidite odgovor dok ste zajedno.

Ukoliko često ulazite u žučne rasprave, osjećate da ne vlade situacijom i da niste potpuno svoji dok ste sa voljenom osobom, onda vam je zaista potrebno vrijeme koje ćete provesti odvojeno, makar da biste sagledali svoja osećanja.

Ali ako pauza nije raskid, šta je onda?

Prema psiholozima ako se pauza svodi na izlaženje sa drugim ljudima, onda to nije pauza već raskid. Pauza iza sebe ima sasvim drugu energiju. Ista se odražava željom da se veza nastavi, bez mješanja treće osobe, uz rješavanje problema koji su doveli do predlaganja pauze.

Pauza dakle predstavlja trenutak kada se pojedinac fokusira na svoja osećanja, ne povređujući pri tom osjećanja svoje voljene osobe.

Ako se ne postavi kako treba, pauza u najvećem broju slučajeva dovodi do raskida veze. Osobe za vrijeme pauze shvate da nisu jedno za drugo, ukoliko ne postoji čežnja a javlja se želja za izlaženjem sa drugim ljudima. Zato je preporučljivo na pauzi držati se pravila koja važe i u vezi, a tiču se odanosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...