NORVEŽANI KORAK ISPRED SVIH: Uskoro počinje bežično punjenje električnih taksija u Oslu, pogledajte kako sve izgleda u praksi…

Grad Oslo želi da svoj sistem taksija u potpunosti elektrificira do 2024. godine, a bežično punjenje vidi kao jedan od načina da se postigne taj cilj.

  • HiTec

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Ako se električno vozilo većinom puni preko noći ili veći dio dana, slabo se koristi i ne koristi se dovoljno dobro u kompanijama poput taksi prijevoznika, prenosi "Slobodna Bosna".

Upravo je to motivacija projekta pokrenutog u norveškom Oslu, u kojem će taksi vozila marke Jaguar I-Pace puniti bežično, s dodatnim punjenjima velike snage. Projekt su preuzeli proizvođač automobila Jaguar Land Rover i komercijalni stručnjak za bežično punjenje Momentum Dynamics, uz pomoć operatera za punjenja Fortum Rechargea i taksi mreže Cabonline (NorgesTaxi AS).

Tim inžinjera i tehničara postavit će Momentum Wireless jedinice za punjenje velike snage na 25 električnih SUV-ova Jaguar I-Pace, koje će koristiti jedna taksi kompanija. Kroz više panela za punjenje, postavljenih u dio prometnica u blizini željezničkog kolodvora u Oslu, koji se koristi kao taksi stajalište, vozači će se moći dovesti do obojenog i označenog dijela te uz pomoć sistema navođenja u vozilu poravnati panel za punjenje na dnu vozila s onim na asfaltu.

Bez potrebe za priključivanjem ili bilo kakvim drugim rukovanjem, induktivni sistem punjenja dostavlja automobilu snagu do 50 kilovata za šest do osam minuta.

Projekt uključuje šest platformi za punjenje, a još tri mjesta bit će postavljena na drugoj lokaciji. To je prvi put da je Momentum Dynamics, koji obično omogućava bežično punjenje velike snage za autobuse i vozni park, svoju tehnologiju implementirao u javni projekt za putnička vozila.

Projekt se uklapa u strategiju koja zahtijeva da svi novi automobili koji se prodaju u cijeloj Norveškoj, budu nulte emisije do 2025. 

Prema Momentum Dynamicsu, svaki set panela za punjenje i potporni sistemi koštaju približno koliko i tipični brzi punjač s DC-om – oko 25.000 dolara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...