PUTIN SMIRIO NAJVEĆU BRIGU: Uspio referendum, može vladati doživotno!

Blizu 73 odsto ruskih glasača podržalo je izmjene Ustava koje će omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da se kandidira na ovu funkciju još dva puta, javio je Interfaks citirajući izborne rezultate

  • Svijet

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 1

Prema inicijalnim rezultatima, 73,7 odsto glasača podržalo je ustavne amandmane, javila je agencija RIA u odvojenom izvještaju.

TASS je prenio da je, prema informacionom centru Izborne komisije, odziv glasača na referendumu dostigao 57,43 odsto do podneva po moskovskom vremenu.

Referendum je prvobitno trebalo da bude održan 22. aprila, ali je Putin odlučio da ga odgodi zbog širenja novog virusa korona i odabran je 1. jul kao novi datum.

Rusi su mogli da glasaju već od 25. juna, a u regionima Moskve i Nižnjeg Novgoroda to je moglo da se uradi elektronskim putem.

Podsetimo, Vladimir Vladimirovič Putin aktuelni je predsednik Ruske Federacije. 

Putin je od 31. decembra 1999. do 7. maja 2000. godine, po dekretu predsednika u ostavci Borisa Jeljcina, vršio je dužnosti predsednika Rusije.

Za drugi mandat je izabran 2004. godine koji je trajao do 7. maja 2008. kada je ga je na toj funkciji naslijedio Dmitrij Medvedev.

Putin je izabran za drugi mandat na mjestu premijera, 8. maja 2008. godine. Na predsjedničkim izborima održanim 4. marta 2012. pobijedio je u prvom krugu, osvojivši 63,7 % glasova, a ubjedljivu pobjedu ostvario je i 2018. godine.

Predsjednički mandat mu ističe 2024., no zahvaljujući najnovijim ustavnim promjenama može se kandidirati još dva puta i vladati sve do 2036. godone!

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...