CRNI GRUJA: Revizori iz RS-a upozorili na brojne nezakonitosti u Srebrenici, a načelnik ove općine ostat će upamćen...

...kao jedan od rijetkih koji je od Glavne službe za reviziju Republike Srpske dobio negativno mišljenje za svoj rad; Tokom prošle godine, u radu ove izrazito nerazvijene opštine bilo je toliko nepravilnosti da ni pomalo uspavani revizori nisu ostali ravnodušni.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 1

Nepravilno vođenje poslovnih knjiga, nezakonito zapošljavanje, neosnovana raspodjela grantova, budžet u suprotnosti sa zakonom te pogrešno planiranje obaveza samo su dio nepravilnosti navedenih u revizorskom izvještaju, izvještava banjalučki "Capital".

Kako se može vidjeti u ovom dokumentu, načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić je bez konkursa i bez jasnih kriterija dijelio grantove raznim udruženjima. Kontrole utroška nije bilo.

“Za dodjelu sredstava na ime granta za kulturna dešavanja, vjerske zajednice, pomoći za afirmaciju porodica i druga davanja nije uspostavljena metodologija, nisu definisani kriterijumi, a nisu obezbijeđene ni adekvatne informacije o utrošku dodijeljenih sredstava”, navode revizori.

Također, iz izvještaja se vidi kako se načelnik nije previše trudio da zaštiti prihode ove lokalne zajednice po osnovu najma. Brojni privrednici po osnovu korištenja opštinskih poslovnih prostora zaključili su ugovore, a ostali dužni na hiljade maraka.

Zakon se kršio i u oblasti javnih nabavki. Ugovarali su se poslovi koji nisu planirani, a garancije se nisu uzimale.

“Opština nije dostavljala Agenciji izvještaje za sve postupke niti je na svojoj web-stranici objavila osnovne elemente ugovora, što nije u skladu sa zakonom”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Zaposlenima su se mimo zakona obračunavale stimulacije od 10 i 20 odsto i troškovi za prijevoz, a onima koji su odlazili, mimo svih pravila su isplaćivane otpremnine.

Tako je sa jednim radnikom zaključen sporazumni raskid ugovora, nakon čega mu je isplaćena otpremnina od 2.379 KM, što po slovu zakona nije dozvoljeno.

Zakonom o radu definisano je da pravo na otpremninu ima radnik kojem radni odnos prestaje otkazom ugovora o radu od strane poslodavca, a ne na osnovu sporazumnog prekida.

“Rješenjem o prestanku radnog odnosa definisano je da zaposlenom licu ne pripada pravo na otpremninu, a ista je isplaćena”, navode revizori.

Ponašanje Grujičića u vođenju Opštine trudili su da preslikaju opštinski odbornici. Od marta 2017. godine sebi su, pored odborničkog dodatka, isplaćivali i dodatnih 100 maraka za prisustvo sjednicama, što je, kako su revizori utvrdili, u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Odbornički dodatak u ovoj lokalnoj zajednici iznosi 50 posto od prosječne plate u njoj.

Iako je utvrđeno kako su dobili više nego što su zaslužili, odbornici nisu opravdali ni minimum novca koji su strpali u džepove.

Skupština opštine nije donijela program uređenja gradskog građevinskog zemljišta, plan korištenja javnih površina, strategiju razvoja lokalnih puteva i ulica i brojne druge akte važne za normalno funkcionisanje opštine, ali i život njenih građana.

Zbog brojnih nezakonitosti i nepravilnosti, Opština Srebrenica dobila je rekordnih 16 preporuka pa će Grujičić, pod uslovom da ostane u načelničkoj fotelji, imati pune ruke posla da ispravi navedeno.

Na telefon se kolegama nije javljao tako da nisu uspjeli saznati hoće li i kada provesti preporuke revizora.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...