U SARAJEVU PRETUČEN INSPEKTOR: Napisao kaznu zbog neizdavanja fiskalnog računa, a onda...

– Nažalost, ovo nije prvi put da kantonalni inspektori za vrijeme obavljanja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenom ponašanju, ali čin premlaćivanja mladog inspektora, za kojeg kolege i saradnici imaju samo riječi hvale, nije samo napad na službeno lice, već se radi o napadu na državu – saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

  • Hronika

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 2

Kantonalna uprava za inspekcije poslove (KUIP) Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na njihovog uposlenika, kantonalnog tržišno-turističkog inspektora, i to u periodu kada inspektori ove uprave ulažu maksimalne napore kako bi spriječili štetne posljedice po građane Kantona Sarajevo, uzrokovane pojavom koronavirusa.

– Nažalost, ovo nije prvi put da kantonalni inspektori za vrijeme obavljaja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenom ponašanju, ali čin premlaćivanja mladog inspektora, za kojeg kolege i saradnici imaju samo riječi hvale, nije samo napad na službeno lice, već se radi o napadu na državu – saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Kantonalne uprave navode kako su ponosni na ljudsko dostojanstvo i profesionalno držanje svog kolege, koji se, u prisustvu tržišno-turističe inspektorice, nakon brutalnog napada, vratio u objekt, završio započeti inspekcijski nadzor i za utvrđenu nepravilnost neizdavanja fiskalnih računa subjektu nadzora izrekao prekršajne sankcije, nakon čega je, u pratnji policije, odvezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

– Takav način postupanja našeg kolege najbolja je poruka da uposlenici ove uprave neće podleći pritiscima, kao i da će, bez obzira na kadrovsku nepopunjenost i nerijetko teške uslove rada, nastaviti štititi građane od onih koji na brz i nezakonit način žele zaraditi na svima nama, te da neće biti nedodirljivih u pogledu zakonitog provođenja inspekcijskih nadzora – navodi se u saopćenju.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove istovremeno ističu da inspekcijski organi nisu prijetnja, već korektiv društva, koji svojim radom nastoje obezbijediti da zakoni za sve važe podjednako, bez izuzetaka, te da na taj način doprinose stvaranju javne vrijednosti i unapređenju kvaliteta javnih usluga.

– Ovom prilikom zahvaljujemo građanima koji su odmah pozvali policiju, kao i službenicima MUP-a KS, čijom se brzom intervencijom, prema izjavama očevidaca, spriječio mogući tragičan scenarij, kao i medicinskom osoblju KCUS-a na ukazanoj ljekarskoj pomoći našem uposleniku – navodi se.

Iz Kantonalne uprave podsjećaju kako je “kantonalni tržišno-turistički inspektor jučer oko 13 sati, u pokušaju vršenja redovnog inspekcijskog nadzora nad radom UR Caffe-bar-pizzeria "Barbarossa" u Novom Sarajevu, fizički napadnut od gosta pizzerije, usljed čega je pretrpio lakše tjelesne povrede”.

– Brzom intevencijom policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo napadač, koji je odranije poznat policiji, uhapšen je i očekujemo da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak od pravosudnih organa zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje – navodi se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...