HLADAN TUŠ ZA PLENKOVIĆA: Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog...

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja članica Evropske unije...

  • Regija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 2

...zbog vaučera kojima pokušavaju spasiti poslovanje svojih turističkih agencija i aviokompanija.

To je na svojoj web-stranici saopćila Evropska komisija, a obavijest je potom prenijelo i Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC), prenosi Tanjug.

Hrvatskoj je, navodi se, zajedno s Kiprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvanijom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, u četvrtak poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i biti okončan finansijskim kaznama protiv tih zemalja.

Tih deset zemalja, navodi EK, krši odredbe člana 12. Direktive o putovanjima u paket-aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umjesto povratka novca, a to je u priličnom raskoraku sa preporukama EK-a o načinu kako se putnički vaučeri u doba pandemije koronavirusa nude potrošačima.

'Povrat novca za 14 dana'

Vaučeri, navodi se, nisu zabranjeni i EK nema ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ukoliko ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od četrnaest dana od otkaza putovanja dobiti nazad cijeli iznos novca.

Hrvatska je, međutim, među zemljama koje su preporuku EK-a praktično pretvorile u proceduru u kojoj putnik do svog novca neće moći doći u narednih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povratak novca imaju tek u periodu od 180 dana od datuma proglašenja prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povratka novca, koji treba vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama EK prvi put poslao još 13. maja, upozorivši ih da su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu evropskim pravilima, apelirajući pri tome da je što prije prilagode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...