A SAD "NAPAD" NA DOPRINOSE: Konsenzus o povećanju minimalne plate u FBiH

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas u Sarajevu nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH da je postignut konsenzus o povećanju minimalne plate.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

"Najviše rasprave na sjednici bilo je u vezi sa metodologijom izračuna minimalne plate. Mislim da smo postigli konsenzus da se minimalna plata mora povećati, ona treba da ide gore i krajnje je vrijeme za to, jer je već pet godina ova minimalna plata na snazi", izjavio je Smailbegović.

Postignut je još jedan konsenzus, kako je dodao Smailbegović, a to je da bi bilo idealno da se promijene zakoni o doprinosima i porezu na dohodak i da to bude paket. Time bi, prema njegovim riječima, minimalna plata mogla ići prema gore, a da opterećenja, doprinosi i ostalo ne rastu ili da ne rastu značajno.

Načelno je postignut dogovor da se krajem mjeseca održi sljedeći sastanak ESV-a na kome, kako je kazao Smailbegović, očekuju da će Federalno ministarstvo finansija pripremiti uredbu o minimalnoj plaći o kojoj bi diskutovali, prenosi Fena.

Smailbegović je kazao da su Vladi predložili da razmotri vraćanje stanja prirodne nesreće kako bi se, onda, ponovo aktivirao "Korona-zakon" i stavio u funkciju pomoći privredi. Naveo je da je to predloženo uzimajući u obzir trenutnu ekonomsku i situaciju s koronavirusom, kao i da budžetska sredstva koja su 'Korona-zakonom' predviđena, od nekih 450 miliona KM, neće biti značajno korištena.

"Puno manje radnika je ušlo u prava nego što je bio proračun, dakle 450 miliona je u budžetu, a procjena je da će 130 miliona biti iskorišteno za tri mjeseca. To se može tumačiti na način da je privreda nešto bolja nego što se očekivalo, a s druge strane da zakon nije obuhvatio sve one koje je trebao obuhvatiti", prokomentirao je Smailbegović.

Kada je riječ o minimalnoj plati, Smailbegović je dodao da su se spominjale dvije cifre, 550 i 650 KM te da je sindikat predložio 70 posto prosječne plaće, što poslodavci smatraju da je previše.

Mevludin Bektić, predstavnik delegacije sindikata u ESV-u, kazao je da će i njihov prijedlog metodologije izračuna minimalne plaće razmatrati nadležno ministarstvo te da očekuju narednu sjednicu ESV-a, „gdje će iskazati namjeru da podignu konačnu cijenu rada“.

ESV FBiH je, kako je kazao predsjednik Edhem Biber, zaključio da se metodologija za usklađivanje najniže plate, koju su danas razmatrali, uputi sa primjedbama poslodavaca i sindikata prema Ministarstvu finansija da bi se sačinila određena uredba koja će regulisati najnižu plaću u BiH. Također je zaključeno, kako je dodao, da se uputi molba medijima, poslodavcima i svima ostalima u vezi s objavljivanjem imena firmi u kojima je „koronavirus uzeo nekog maha, jer poslodavci, i kada se situacija sanira, imaju problema kada je riječ o poslovanju“. 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...