SRBIJA NE MOŽE DA VJERUJE: Kosovo će dobiti izlaz na more!

Srbijanski mediji pišu da je premijer Kosova Avdulah Hoti jučer zvanično zatražio od premijera Albanije Edija Rame da dio luke Drač u Albaniji postane – kosovka morska luka i da je zvanična Tirana spremna da Prištini u tom pogledu izađe ususret. Kosovo tako dobija izlaz na more, a Albanci šalju poruku ujedinjavanja.

  • Regija

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 1

Mediji u Srbiji postavljaju pitanje zbog čega je Albanija spremna da Kosovu trajno ustupi dio najveće putničke luke u toj državi i jedne od najvećih luka u Jadranskom moru s godišnjim prometom oko 1,5 miliona putnika i trostruko većim prihodom.

Još jedan simbol ujedinjenja Kosova i Albanije

Živojin Rakočević, novinar i publicista s Kosova, kaže da se svaka vlast i u Prištini i u Tirani od završetka rata trudila da pronađe neki dovoljno veliki simbol koji može obuhvatiti sve Albance. Kad je oružje utihnulo, dodaje on, krenulo se u primjenu i ispitivanje različitih modela ujedinjenja i ideja oko kojih će se realizovati nacionalno jedinstvo.

„Premijer Hoti se odlučio da proizvede novi besmisleni ekonomski simbol i da Kosovo dobije luku i izađe na more. Ništa od toga nije prirodno, opravdano i izvodljivo, jer kako i čime ujediniti dvije propale ekonomije, a i Albanija prema svemu tome ima velike rezerve. Jedan dio ove vijesti služi i da se skrene pažnja s teških unutrašnjih problema, Specijalnog suda u Hagu i siromaštva“, navodi Rakočević.

Kosovo sad ima dvije luke u svom posjedu

Agim Šahimi, predsjednik Nacionalne privredne komore za Albaniju i Kosovo, ističe da Hoti nije tražio ništa novo već da je samo ponovio ono što je država Albanije obećala Kosovu još 2010. godine. On napominje da je tada Kosovo od Albanije već dobilo jednu luku – Šenđin, koja nije bila u funkciji, a Kosovo nije imalo sredstva da u nju investira.

„Sada imamo novu vladu na Kosovu, a premijer Albanije Edi Rama spreman je da Kosovu da povlastice za biznis kako bi se ojačala privreda Kosova. Dakle, Hoti je dio luke Drač tražio kao uslugu nama, jer mi kao Kosovo koristimo luku Drač, Bar, Solun i Varnu, što znači da sav uvoz koje Kosovo ima, a koji je veći od 90 odsto, ide preko ovih luka. Za nas je bitno da imamo svoju stanicu za utovar i istovar, dakle luku Drač, preko koje bi išao sav promet od carina i tako se slivao u budžet Kosova“, objašnjava Šahimi.

I Srbija može da koristi, ali uz kosovki pečat

Šahimi kaže da ovo nije dobro samo za Albaniju, već i za Srbiju, jer je to dio koridora autoputa Drač – Priština – Niš, dionice koju je Kosovo na svom dijelu završilo. Drač, kao dio kosovske luke, dodaje on, može da koriste i druge okolne države.

Na pitanje da li to znači da bi Srbija, ako bi svoju robu slala preko kosovske luke, imala carinske pečate države Kosovo, koju ne priznaje, Šahimi kaže:

„Ukoliko upotrebljava kosovski dio Drača, tako bi trebalo, ali Srbija to ne mora ako neće, već može da koristi albanski dio luke. Dakle, ima dva izbora.“

On ne smatra da odricanjem dijela luke Drač u korist Kosova Albanija nešto gubi, već da i Kosovo i Albanija dobijaju.

„Privrednici i uvoznici koji robu šalju morskim putem za Kosovo, koristiće sada Albaniju, to jest kosovski dio luke Drač, što će im umanjiti poreze i carine, jer nema treće zemlje kao posrednika. Albanija, s druge strane, ne gubi, jer će se na ovaj način povećati usluge u cijelom Draču,“ objašnjava on.

Uslovi još nepoznati

Šahimi ne smatra da je ovo korak ka političkoj integraciji Kosova u Albaniju, uz komentar da je namjera Kosova da se integriše u Evropu. Ka istom cilju bi, kako ističe, trebalo da gledaju i ostale balkanske države, a ne da se osvrću za sobom. Albanija i Kosovo imaju veliku ekonomsku mogućnost, podsjeća Šahimi, ali i dodaje da je albanski premijer prihvatio "mini Šengen" za ovaj region, koji je zagovarao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsjećanja radi, Albanija je s Kosovom 2019. potpisala sporazum prema kome je kosovska carina dobila svoju ispostavu u luci Drač. Rama je to okarakterisao kao „prvi korak” ka stvaranju carinske unije Prištine i Tirane i poručio da luka Drač neće biti samo carina Albanije, već i kosovska carina.

Inače, Luka Drač je najveća luka u Albaniji i izgleda kao vještački bazen. Nalazi se u sjevernom dijelu Dračkog zaljeva i prostire se na površini od oko 80 hektara. Od 2014. godine, rangira se kao najveća luka u ovom regionu.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...