TUZLA ĆE DOBITI MUZEJ INDUSTRIJSKOG NASLIJEĐA: "AS Holding" obnavlja Fabriku soli iz 1895. godine

Jedna od kompanija koja djeluje u okviru "AS Holdinga" je i "Solana" d. d. Tuzla, koja godišnje proizvede približno 150.000 tona soli, od čega oko 80 posto izvozi.

  • Ekonomija

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se u petak sa predstavnicima kompanije "AS Holding" Sulejmanom Hrvićem, vlasnikom kompanije, Rusmirom Hrvićem, direktorom Uprave, i Bakirom Smailagićem, direktorom "Solane" d. d. Tuzla.

Predstavnici "AS Holdinga" upoznali su gradonačelnika Tuzle s razvojnim putem kompanije i poslovanjem društva, koje u posljednjih nekoliko godina bilježi najveće uspjehe u poslovanju. Kompanija "AS Holding" u svom portfelju ima više od 2.000 proizvoda, oko 360 miliona KM prometa godišnje i zapošljava više od 4.500 ljudi, uglavnom u tri oblasti poslovanja: hrana, trgovina i tekstil. Svoje proizvode izvoze u 27 zemalja svijeta.

Predstavnici "AS Holdinga" upoznali su gradonačelnika o tome da već nekoliko godina u nizu zauzimaju najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, a da im je cilj da budu među pet vodećih kompanija na zapadnom Balkanu u prehrambenoj industriji.

Jedna od kompanija koja djeluje u okviru "AS Holdinga" je i "Solana" d. d. Tuzla, koja godišnje proizvede približno 150.000 tona soli, od čega oko 80 posto izvozi. Direktor "Solane" govorio je o planovima za širenje kapaciteta, što će pratiti potreba za povećavanjem broja zaposlenih.

Jedan od budućih projekata "Solane" je i obnova Fabrike soli iz 1895. godine i otvaranje modernog muzeja industrijskog naslijeđa s obzirom na to da se ovaj objekt već nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Gradonačelnik Imamović izjavio je da je obradovan posjetom predstavnika "AS Holdinga" i čestitao im je na uspjesima u proizvodnji.

– Tuzla baštini najstariju proizvodnju soli u Evropi, još od mlađeg kamenog doba, neolita, a korijen riječi Bosna, po historičaru Lajošu Talociju, staroilirskog je porijekla i u prijevodu znači „slana zemlja" ili "posuda iz koje se isparavanjem dobija so“, pa je proizvodnja soli vezana i za ime Bosne i za ime Tuzle – rekao je gradonačelnik.

Čestitao je predstavnicima "AS Holdinga" i "Solane" na tome što su danas nosioci tog kontinuiteta i izrazio spremnost Grada Tuzle da, u skladu s nadležnostima i mogućnostima, pruži svaki vid podrške u ostvarivanju njihovih razvojnih planova kada je u pitanju "Solana" d. d. Tuzla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...