HAOS U SDP-u SARAJEVSKOG KANTONA: Vijećnici nezadovoljni koalicijom, napuštaju partiju i pristupaju Komšićevom DF-u!

Članovi Općinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Trnovo jučer su, predvođeni predsjednikom te općinske organizacije Munibom Torlakom, podnijeli ostavke na stranačke funkcije te su istupili iz te stranke.

  • Mini market

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Dojučerašnji predsjednik OO SDP Trnovo Munib Torlak pojasnio je da je do te odluke dovelo neslaganje sa politikom stranačkog rukovodstva u kontekstu odnosa prema Trnovu i nastupu na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

- Sporan nam je bio kandidat za načelnika u Trnovu ispred SDP-a. Nismo konsultirani, nismo bili u toku – izjavio je Torlak. Kazao je da će kandidat SDP-a biti Elvedin Tatarević, koji je prethodno, dodaje, bio član Stranke demokratske akcije (SDA), kojoj je pristupio upravo iz SDP-a.

- Tu je nastao kurcšlus, jer mi imamo nedovoljan broj glasova. Da imamo mi kandidata za načelnika u Trnovu, to je malo bilo nevjerovatno, a istovremeno nemamo SDP-ovog kandidata za načelnika u nijednoj drugoj općini u Kantonu Sarajevo – pojasnio je Torlak. Većina članova OO SDP-a Trnovo, kao i ostalih članova i simpatizera te stranke u Kantonu Sarajevo, smatraju, tvrdi Torlak, da je SDP u podređenom položaju u odnosu na koalicione partnere.

- Mislim da je moralo biti drugačije. U Trnovu naš kandidat nema nikakvu šansu, dok u čitavom Kantonu Sarajevo nema nijedan kandidat SDP-a za načelnika, a najmanji broj glasača SDP ima u Trnovu. To je nelogična situacija. Morali smo imati više kandidata i biti angažiraniji, da preuzmemo inicijativu, a sada se gušimo u tim odnosima s koalicionim partnerima – ocijenio je Torlak, okrivljujući za takvu situaciju predsjednika KO Damira Mašića.

Kazao je da je obavijestio stranačko rukovodstvo o odluci da napušta SDP te da će isti potez napraviti veći dio rukovodstva OO SDP-a Trnovo.

- Dugo sam u SDP-u. Možda ću nekada, onda kada SDP bude onakav kakav ja mislim da treba biti, vratiti se ili će to uraditi moja djeca – izjavio je Torlak, koji je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio kandidaturu kao nezavisni kandidat.

Već danas, vijećnici SDP-a iz Trnova krenuli su putem Komšićeve Demokratske fronte. Naime, u prisustvu predsjednika sarajevskog Kantonalnog odbora Demokratske fronte Seada Milavice i direktora stranke Hameda Hodžića, Demokratskoj fronti pristupila je Branka Kenjić, vijećnica SDP-a u Općinskom vijeću Trnovo.

- Ovim putem kolegici Branki želimo dobrodošlicu u Demokratsku frontu i želimo joj mnogo uspjeha i u daljnjem radu u Općinskom vijeću Trnovo - saopćili su iz Demokratske fronte.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...