VRHOVNI SUD HRVATSKE OBAVIJESTIO JAVNOST: Mamiću se može suditi u...

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je u srijedu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rješenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

  • Hronika

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Nakon odbijanja žalbe Mamićevog branitelja, Vrhovni sud potvrdio je prvostepeno rješenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravosnažno rješenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, saopćio je najviši sud ne navodeći Mamićev identitet, piše Fena.

Vrhovni sud podsjetio je da Uskok tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili krivična djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. Najviši sud dodao je da je protiv Mamića raspisana međunarodna potjernica i da je izdan europski nalog za hapšenje te da optuženik nije uhapšen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutno nalazi u BiH, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, prenosi Hina.

Vrhovni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti, koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za krivična djela koja je počinila zločinačka organizacija, a kojom je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio u razdoblju od više od deset godina.

"Prema optužnici, oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku korist na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka", ocijenio je Vrhovni sud.

Sud je naglasio da suđenje Mamiću u odsutnosti ne umanjuje njegova prava na odbranu, kao i da zakon garantuje pravo na obnovu krivičnog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti.

Na psnovu prve Uskokove optužnice, Mamić je u junu 2018. na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (oko 15 miliona eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

U maju 2019., optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili ovaj klub za oko 200 miliona kuna (oko 26 miliona eura).

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Uprkos potvrđivanju ove optužnice, pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, podsjeća Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...