MILO ĐUKANOVIĆ POSLAO NIKAD JAČU PORUKU: "Ovaj strašni zločin nad Bošnjacima i danas nameće ista pitanja: Zašto? Kako je moguće da..."

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović danas je, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao da mu je žao što ne može danas biti u Potočarima kako bi se u svoje lično, ali i u ime građana Crne Gore, poklonio žrtvama.

  • Politika

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 12

- Da izrazim saosjećanje svima onima koji i nakon četvrt vijeka sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Da odam priznanje svih žrtava srebreničkog masakra za istrajnost u borbi za istinu i pravdu – kazao je Đukanović.

Istaknuo je da je genocid u Srebrenici najgori zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

- Ovaj strašni zločin nad Bošnjacima i danas nameće ista pitanja: Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju 20. vijeka nastane monstruozna misija o istrebljenju jednog naroda. Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti historijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas, nažalost, postoje i izvorište su zla i stradanja. Sve dok takve ideologije žive i dok imaju sljedbenike koji negiraju genocid i dogovaraju nove, ne prestaje opasnost od novih stradanja. Genocid u Srebrenici je zajednička sramota svih onih koji ga nisu spriječili, i nas i međunarodne zajednice – poručio je Đukanović.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...