ODLAZAK LEGENDE: Preminuo engleski nogometaš Jack Charlton

Englesku je rano ujutro pogodila vijest da je legendarni nogometaš Engleske i Leedsa preminuo u 86. godini života.

  • Sport

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 0

U 86. godini života preminuo je engleski nogometaš Jack Charlton, osvajač svjetskog naslova s Engleskom 1966. godine. 

Charltonu je prije godinu dana dijagnosticiran limfom, a osim toga, patio je i od demencije.

"Jack je preminuo u miru 10. jula u svom domu u Northtumberlandu. Bio je obožavani suprug, otac, djed i pradjed. Ne možemo izreći koliko smo ponosni na njegov izvanredan život i zadovoljstvo koje je donio mnogim ljudima širom svijeta", objavila je njegova porodica.

Stariji brat Charlton bio je jedan od najpopularnijih engleskih nogometaša, a čitavu svoju profesionalnu karijeru proveo je u Leeds Unitedu, za koji je od 1952. do 1973. godine odigrao 762 utakmice te je osvojio naslov prvaka Engleske 1969. godine, FA kup 1972. i dva puta Kup velesajamskih gradova (1968, 1971). 

Do svog najsvjetlijeg trenutka u karijeri na Wembleyu 1966. Jack Charlton je stigao u društvu svog još slavnijeg brata Bobbyja, legende Manchester Uniteda.

Za reprezentaciju je Jack Charlton ostvario 35 nastupa i postigao šest golova.

Nakon igračke karijere, uspješno se bavio trenerskim poslom, a najveće uspjehe ostvario je kao selektor Irske, koju je vodio od 1986. do 1996. godine. S Irskom se plasirao na Euro 1988. te na dva svjetska prvenstva zaredom (Italija 1990., SAD 1994.) na kojima je dolazio do četvrffinala, odnosno osmine finala.

alt

alt

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...