"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA KO PODRŽAVA NASILNIKE S BEOGRADSKIH PROTESTA: Je li Vučić, govoreći da na njegovom rušenju rade "neke zemlje iz regije", mislio na BiH, odnosno RS i MILORADA DODIKA?!

Jedna od takvih osoba je Branko Sulak, nekada jedan od lidera militantne proruske organizacije "Srpska čast", a sada "Srpske desnice". Pripadnici ove ekstremističke organizacije, predvođene Bobanom Sojkovićem iz Niša, navodno "najjačim Srbinom", poznati su po brojnim incidenima, pored ostalog i po neovlašenom "dijeljenju pravde" i zavođenju reda među običnim građanima.
Spomenuti Branko Sulak, pored Bobana Stojkovića, blizak je i s Igorom Bilbijom.

  • Mini market

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 7

Kako iz dana u dan građani Beograda i Srbije sve masovnije i žešće izlaze na proteste protiv autokratske vlasti Aleksandra Vučića, a odgovor režima, odnosno policije, biva sve brutalniji, u medijima, srbijanskim i stranim, sve se češće postavlja pitanje ko stoji u pozadini građanskih nemira koji traju cijelu ovu sedmicu. Postoji li uopće neka "tajna" sila koja vuče konce barem jednog dijela aktera srbijanskih protesta, onog najratobornijeg?

KO KONTROLIRA "SPONTANE SILEDŽIJE?"

Prve optužbe u zavjeri protiv vlasti stigle su od Vučićevih bliskih saradnika (ministara vojske i policije Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića), koji su za ulične proteste i nemire, pored opozicije, opužili i neke strane službe. I sam Vučić je u obraćanju naciji nakon prve noći protesta ukorio svoju obavještajnu zajednicu što nije pravovremeno prikupila informacije i informisala ga o zavjeri koja se izvan Srbije kuje protiv njegovog režima. Za podrivanje Srbije on je opužio "neke zemlje regiona", ne spomenuvši niti jednu od njih. No, dva dana kasnije, nakon razgovora u Parizu s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, Vučić je, skoro bez ijednog konkretnog i vidljivog povoda, održao pravu tiradu optužbi protiv vlasti u Hrvatskoj, poručujući: "Ja sam sretan kada se oni raduju i veruju u srpsku nesreću!"

alt


I Vučić i njegovi saradnici sve vrijeme protesta oprezno izbjegavaju spomenuti eventualnu ulogu Rusije u njihovom organiziranju, ali to, ipak, vrlo otvoreno i direktno čine mediji pod kontrolom srbijanskog režima. U tom prednjače Televizija Pink i tabloid "Kurir", udarne pesnice provučićevske propagande. "U pozadini protesta su proruski desničari, nekadašnji član Dveri Srđan Nogo, Boško Obradović i Mlađan Đorđević iz Saveza za Srbiju", optuživao je na početku protesta "Kurir".
No, nekoliko dana kasnije, na televiziji koja nosi isto ime ("Kurir"), plasirana je još nevjerovatnija i neočekivanija opužba: Puč protiv Aleksandra Vučića se priprema u Banjoj Luci, a kolovođe su desničarske, proruske organizacije, poput "Noćnih vukova", koje podržava Milorad Dodik, tvrdila je ova televizija.

Skoro istovremeno je američki portal za vanjsku politiku Usintelnews objavio članak pod nedvosmislenim naslovom: "Tajna operacija Milorada Dodika za svrgavanje Aleksandra Vučića". U članku piše da je "Milorad Dodik već angažiran u tajnoj operaciji s ruskim saveznicima kako bi svrgnuo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića". Američki portal dodaje da "specijalne snage pomažu uličnim huliganima i borcima, dok Milorad Dodik pruža logističku podršku u Republici Srpskoj". Portal piše da se Dodik ponaša poput trgovca na pijaci i podsjeća da je svojevremeno (2000.) podržao i pad Slobodana Miloševića, koji ga je malo prije toga promovirao u predsjednika Vlade Republike Srpske.

alt

"SRPSKA ČAST" "NOĆNIH VUKOVA"

Milorad Dodik se u vezi sa protestima u Beogradu oglasio tek jednim kratkim saopćenjem, u kojem je osudio nasilje na ulicama Beograda. Da pojedine grupe proruskih desničara u Republici Srpskoj nisu "neutralne" niti ravnodušne u vezi s burnim dešavanjima u Beogradu, nagovijestio je ovih dana Dragan Mektić, poslanik u Parlamenu BiH i bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, koji je kazao da među huliganima s beogradskih ulica ima "bezbjedonosno ineresantnih lica iz Republike Srpske".


Jedan od takvih je Branko Sulak, nekada jedan od lidera militantne proruske organizacije "Srpska čast", a sada "Srpske desnice". Pripadnici ove ekstremističke organizacije, predvođene Bobanom Sojkovićem iz Niša, navodno "najjačim Srbinom", poznati su po brojnim incidenima, pored ostalog i po neovlašenom "dijeljenju pravde" i zavođenju reda među običnim građanima. Spomenuti Brano Sulak, pored Bobana Stojkovića, blizak je i s Igorom Bilbijom, (bivšim?) vođom "Srpske časti" u Republici Srpskoj. Sulak je ovih dana, ogorčen događajima na protestima u Beogradu, pogotovo revoltiran brutalnošću policije, bio vrlo aktivan na društvenim mrežama u osudi tih događaja. "SAJ, specijalna antiteroristička jedinica". Zar se ova jedinica koristi u ovakvim slučajevima? J...m ti kadrove MUP-a. Ovo je sramota", poručio je na Twitteru Branko Sulak.


Nešto kasnije, reagirajući na televizijske snimke policijskog premlaćivanja mladića u beogradskom parku, Sulak se ponovo oglasio: "Ova govna koja se iživljavaju, treba naći i osuditi na višegodišnje kazne. A onda ih jednom mesečno ovako prebiti da znaju zbog čega su u zatvoru."

alt


Milorad Dodik je prije dvije godine, kada su ga mediji doveli u vezu sa paravojnom organizacijom "Srpska čast", to neuvjerljivo demantirao. Pripadnici ove proruske ekstremističke jedinice, regrutirani iz kriminalnog miljea, bili su redovni gosti na paradi povodom neustavne poroslave 9. januara, dana RS-a, a gostovali su, predvođeni svojim srbijanskim komandantom Stojkovićem, u sali Narodne skupštine RS-a. Učestvuju li oni, na koji način i na čijoj strani u aktuelnim krvavim neredima u Beogradu, kao što tvrde tamošnji mediji, još niko nije službeno potvrdio. S obzirom na sve što se dešava, nije neosnovano postaviti pitanje je li Aleksandar Vučić, govoreći o državama iz regiona koje destabiliziraju njegovu vlast, mislio na Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku i njenog rusofilskog vožda.

(SB)

 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...