JEO MESO HRČKA, ZARAZIO SE I UMRO: Vraća li se bolest koja je 1340. godine harala Evropom?

Kina i Rusija već su zatvorile granice, zavladala velika panika

  • Svijet

  • 13. Jul. 2020  

  • 0

Mongolske vlasti potvrdile su da je 15-godišnji dječak preminuo od posljedica Crne kuge.

Ovo je prvi smrtni slučaj od jezive bolesti u Mongoliji, gdje se strahuje da bi se smrtonosni virus mogao dodatno proširiti.

Više od 20 osoba koje su bile u kontaktu sa dječakom su smještene u izolaciju, a vlasti strahuju da je već kasno, te da se kuga proširila.

Tinejdžer je jeo meso hrčka sa dvojicom prijatelja, nakon čega je dobio visoku temperaturu. Umro je tri dana poslije u agoniji.

Rusija i Kina, koje se graniče sa Mongolijom, zatvorile su granice sa ovom državom, a ruske vlasti izdale su direktnu naredbu o zabrani korištenje mesa hrčka za ishranu.

Crna smrt bila je pandemija koja je harala pogotovo Evropom u Srednjem vijeku, krajem 1340. godine, odnijevši živote između 75 i 200 miliona ljudi, odnosno trećinu tadašnje evropske populacije.

Vjeruje se da je za pandemiju kriva bila bakterija Yersinia pestis, za koju se smatra da je kriva iza nekoliko drugih kuga (septične, pneumonične i one najčešće – bubonske). Procjenjuje se da je kuga odnijela 30% do 60% stanovništva Evrope.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...