TRUMPOVA OFANZIVA NA KINU SE NASTAVLJA: Potpisao još jedan zakon

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon u kojem piše da će Sjedinjene Države smatrati Kinu odgovornom za represivne akcije protiv stanovnika Hong Konga.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 1

Zakonom se predviđaju sankcije za kineske zvaničnike umiješane u nametanje vlasti Pekinga Hong Kongu.

Trump je uz to izdao i dekret kojim se obustavlja američki preferencijalni tretman Hong Konga.

Ta dva poteza su dio ofanzive Trumpove administracije na Kinu zbog, kako on naziva, nepravednog postupanja te rastuće azijske supersile, koja je, kako smatra Trump, sakrila detalje o prenošenju koronavirusa s čovjeka na čovjeka, prenosi AP.

Odluke Trumpove administracije protiv Kine su gotovo svakodnevne dok je on pod kritikom zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama i dok radi na predstavljanju svog očekivanog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kao slabog prema Kini.

Odnosi Sjedinjenih Država i Kine su u padu. Otkad su te dvije države potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma, pregovori o tome su u zastoju bez nade da će se pokrenuti prije novembarskih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...