PANIKA U SARAJEVSKOM KRIM-PODZEMLJU: Stiže američki tužilac koji je strpao u zatvor narko-bossa Nasera Keljmendija!

Ured za borbu korupcije Kantona Sarajevo uskoro će dobiti višeg savjetnika, Amerikanca Erica Larsona. Premda se dugo očekuje njegov dolazak, televiziji N1 je potvrđeno da će preuzeti dužnost u Uredu u srijedu, 22. jula.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

U toku su posljednje pripreme, a jevnost će o svim detaljima biti obaviještena uskoro. Eric Larson do sada je obnašao dužnost višeg savjetnika u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori.

Dolazak Larsona u Ured za borbu protiv korupcije je potpotra američke ambasade u Sarajevu ovoj kantonanoj instituciji, od koje se očekuje mnogo u razotkrivanju korupcijskih afera, te nihovom procesuiranju, u čemu bi posebnu ulogu trebao imati novi vši savjetnik.

Šef Ureda Erduan Kafedžić ranije je kazao je kako mu je izrazito zadovoljstvo što će im se gospodin Eric Larson pridružiti i biti dio tima Ureda.

"Dolazak gospodina Larsona samo je jedna u nizu konkretnih pomoći ambasade Sjedinjenih Američkih Država Uredu, u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. Obavljat će poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije, odnosno upravo one poslove koji su njegova specijalnost i u čijem obavljanju ima relevantno, međunarodno iskustvo. Smatram da će upravo njegovo poznavanje situacije u regionu, iskustvo u radu na slučajevima korupcije, obavljanje poslova međunarodnog tužioca u BiH biti od velikog značaja za provođenje antikorpcijskog djelokruga Ureda, a što su ujedno i moja očekivanja", rekao je Kafedžić za N1.

KOJE SU NADLEŽNOSTI UREDA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KS?

Ured za borbu protiv korupcije i provjeru kvaliteta KS formiran je Zakonom o prijavljivanju i postpuku provjere podataka o imovini nositelja javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.  

"Ured je nadležan i ovlašten za prikupljanje, provjeru i obradu podataka o imovini nosioca javnih funkcija, uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini, kao i pokretanje prekršajnog i iniciranje krivičnog postupka zbog povreda odredaba ovog zakona.

Radi obrade podataka o imovini, Ured vrši:
a)prijem prijava podataka o imovini;
b)unošenje i ažuriranje podataka o imovini u Registru;
c)čuvanje ličnih podataka o imovini na period od pet godina nakon završetka funkcije;
d)uništavanje podataka nakon isteka roka od pet godina od vremena završetka funkcije;
e)provjeru podataka o imovini.

Nositelji javnih funkcija kod kojih se utvrde nepravilnosti, bit će suoči sa kaznama:

"Nosilac javne funkcije koji ne prijavi imovinu ili poklon Uredu ili daje lažne podatke o imovini ili poklonu, u namjeri da prikrije podatke o imovini i poklonu, ima rok od 15 dana da koriguje svoju prijavu ukoliko je došlo do greške slučajno, u suprotnom krši obaveze utvrđene ovim zakonom, a koja kršenja ne predstavljaju obilježja krivičnog djela, kaznit će se:
a)novčanom kaznom od 1.000 do 2.500 KM, za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine (član 10. stav (1));
b)novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 KM, za neprijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti
c)novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 KM, za neprijavljivanje imovine na zahtjev Ureda
12.); d)novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 KM, za neprijavljivanje imovine poslije udaljavanja sa funkcije;
(2)Za ponovljeni prekršaj iz stava (1) tačka a) ovog člana, nosilac javne funkcije kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 6.000 KM.

KO JE ERIC LARSON?

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013, radio je u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova.

Eric Larson, bio je tužilac u slučaju naroko bossa Nasera Keljmendija, koji je nakon dugotrajnog suđenja proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja narkotika te je osuđen na šest godina zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini.

Larson je u diplomatskoj službi od 2003. godine. Ranije je bio angažovan u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva BiH. Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Kancelarije visokog predstavnika.

Larson je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...