PRVO NOVOROĐENČE S KORONOM: Ukočeno i ima oštećenje mozga...

Najviša koncentracija virusa SARS-CoV-2 bila je u posteljici, otkrili su naučnici.

  • Društvo

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Francuski ljekari opisali su prvi potvrđeni slučaj novorođenčeta zaraženog koronavirusom tokom trudnoće. Dječak rođen u martu imao je oteklinu mozga i neurološke simptome povezane s kovidom 19 kod odraslih osoba, ali u međuvremenu se oporavio, objavili su u časopisu "Nature Communications".

- Ranija istraživanja ukazivala su na mogućnost prenosa virusa s majke na fetus, ali studija pruža prve dokaze - kaže glavni autor rada Daniel De Luka, doktora iz bolnice Antoan Bekler kod Pariza, prenosi direktono.rs.

- Pokazali smo da je prenos kroz posteljicu s majke na fetus moguć tokom zadnjih nedjelja trudnoće - objasnio je.

Komplikovan postupak dokazivanja

Nedavno su italijanski naučnici objavili da je njihovo istraživanje 31 trudnice hospitalizovane zbog Covida 19 "snažno sugerisalo" da virus može da se prenese na nerođeno dete.

Studija objavljena u medicinskom časopisu "JAMA" u martu, koja je izvestila o sličnom broju trudnica s Covidom 19 došla je do istih zaključaka. Međutim, dokazi nisu bili čvrsti.

- Morate da analizirate krv majke, plodovu vodicu, krv novorođenčeta, posteljicu… - kazao je De Luka.

- Prikupljanje svih tih uzoraka tokom pandemije nije jednostavno. Zbog toga se sumnjalo, ali nije bilo dokazano.

Najveća koncentracija u posteljici

De Luka i njegov tim prikupili su sve to u slučaju trudnice u 20-im godinama života koja je hospitalizovana početkom marta. Zbog toga što je rodila carskim rezom doktori su mogli da prikupe sve uzorke bez kontaminacije.

Najviša koncentracija virusa SARS-CoV-2 bila je u posteljici, otkrili su naučnici.

- Odatle je prošao pupčanom vrpcom do bebe gde se razmnožio - kazao je De Luka.

- To je put prenosa.

Teški simptomi

Beba je razvila teške simptome 24 sata posle rođenja uključujući tešku ukočenost tela, oštećenja bele mase u mozgu i veliku nadražljivost. Pre nego što su se doktor usaglasili oko moguće terapije, simptomi su počeli da se povlače i nakon tri nedelje beba se u potpunosti oporavila!

Tri mjeseca kasnije ni majka više nije imala simptome.

- Loša vijest je da se to dogodilo i da može da se dogodi - kaže De Luka.

- Dobra vijest je da je to rijetko, vrlo rijetko u odnosu na globalnu populaciju.

- Među hiljdama beba koje su rodile trudnice oboljele od koronavirusa, tek jedan ili dva posto bilo je pozitivno na virus a čak i manje, imalo je teže simptome - kaže Marijan Najt sa Univerziteta Oksford, koja podsjeća da je najvažnije da se trudnice drže propisanih mjera za ograničavanje širenja virusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...