NIJE IMALA NIKAKVE SIMPTOME: Jednom vožnjom u liftu KIneskinja zarazila 71 osobu

Stručnjaci iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da se bolest u stambenoj zgradi proširila nakon što je spomenuta žena koristila lift.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Kineskinja je putovala u SAD te se 19. marta vratila kući u provinciji Heilongjiang, osam dana nakon što su tamošnje vlasti objavile kako nemaju novih slučajeva zaraze.

Nije imala nikakve simptome bolesti, no testirana je na COVID-19 i rezultat je bio negativan. Za svaki slučaj ostala je određeno vrijeme u samoizolaciji.

Stručnjaci iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da se bolest u stambenoj zgradi proširila nakon što je spomenuta žena koristila lift. U toj jedinoj vožnji liftom bila je sama no ubrzo nakon nje lift je koristio sustanar s nižeg sprata. Potom je njegova majka s partnerom 29. marta bila na zabavi u stanu na spratu na kojemu stanuje i povratnica iz SAD-a. Nekoliko dana kasnije, 2. aprila jedan od sudionika zabave doživio je srčani udar zbog čega je završio u bolnici – no ni tu očite veze s ženom još nije bilo te hospitalizirani muškarac nije testiran na COVID-19.

Epidemiolozi su naknadno, provjeravajući kontakte, zaključili da je žena kontaminirala lift, a susjed s nižeg sprata koji ga je koristio nakon nje tu je pokupio virus. Potom je zarazio svoju majku i njenog partnera, a oni su virus proširili na zabavi gdje se zarazio muškarac i njegova dvojica sinova. Muškarac koji je dobio srčani udar testiran je pozitivan na koronavirus te su on i sinovi u bolnici zarazili 28 osoba, među kojima pet medicinskih sestara i jednog liječnika. Potom je muškarac prebačen u drugu bolnicu gdje su ga sinovi posjećivali te se virus proširio na još 20 ljudi. Naknadnim testiranjima pacijenata u dvije bolnice u kojima je bio hospitalizirani muškarac potvrđeno je još 17 slučajeva zaraze.

Prvi u ovom lancu koji je primijetio simptome, a da je nakon testiranja potvrđen pozitivan na koronavirus bio je partner ranije spomenute žene kojoj je sin donio virus, očito ga pokupivši u liftu s početka priče.

Epidemiolozi su dalje istraživali, pokušavajući naći izvor zaraze. Kada je utvrđeno da u zgradi živi žena koja je ranije putovala u SAD, ponovno su je testirali. U njenom organizmu pronađena su antitijela te je zaključeno da je bolest ranije preboljela.

- Vjerujemo da je putnica iz SAD-a bila asimptomatski prijenosnik bolesti te da se muškarac koji je koristio lift nakon nje tamo i zarazio u kontaktu s površinama lifta zgrade u kojoj oboje žive. Ovo je dokaz koliko jedan asimptomatski prijenosnik može proširiti zarazu - zaključili su stručnjaci u stručnoj publikaciji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi dnevnik.hr

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...