PIŠI PROPALO: Ništa od gradnje na mjestu nekadašnjeg sarajevskog hotela "Pošta", zgrada će se rušiti, ali...

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić rekao je da nema potrebe za potpisivanjem peticija, jer se nikakva gradnja neće obavljati na mjestu sadašnjeg hotela “Pošta”.

  • Ekonomija

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

U vezi s rušenjem starog objekta, ministar je rekao da je to neophodno radi sigurnosti svih građana.

Kako je rekao, bilo kakav manji zemljotres mogao bi izazvati velike štete i ugroziti sigurnost građana. Ali, do rušenja neće doći sve dok se ne ispune sve zakonske regulative. Na sastanku Ministarstva prostornog uređenja svi su bili saglasni da se stari objekt treba ukloniti isključivo ako će na tom mjestu biti trg.

– Cilj je u gradu osigurati što više zelenih površina. To u današnjem vremenu postaje standard svih evropskih gradova, a Sarajevo će sigurno ići ka tom standardu – kazao je ministar Kapidžić.

Podsjetio je da je Odluku o provođenju ventilacionih koridora Vlada KS usvojila 18. juna te je naglasio da se lokalitet “Pošta” nalazi upravo u okviru tih koridora.

– Dokument Kantonalni ekološki plan, usvojena Strategija KS-a od 2017. do 2022. godine, u okviru koje se provodi Zeleni akcioni plan, koji je rezultirao studijom o ventilacijskim koridorima radi smanjenja zagađenja zraka – rekao je ministar.

Istaknuo je da je Ministarstvo gradskim općinama poslalo tačne linije i pozicije koje ti koridori zahvataju i koji se od regulacionih planova moraju izmijeniti u skladu s njima.          

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...