MINISTRICA TURKOVIĆ TVRDI: "BiH treba otvoriti granice svima s Covid testom. To je rizik koji vrijedi preduzeti"

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je u četvrtak u Sarajevu kako smatra da BiH treba otvoriti granice za svakoga ko želi doći u ovu zemlju, pod uslovom da posjeduje Covid test. Naglasila je kako je to rizik koji vrijedi preduzeti.

  • Politika

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u utorak, usvojilo je odluku kojom je omogućen ulazak u BiH državljanima svih zemalja članica Evropske unije i Schengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na koronavirus od 48 sati.

Na pitanje novinara može li se ubrzo očekivati i odluka kojom će biti omogućen i ulazak državljanima drugih zemalja, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zemalja Bliskog istoka, ministrica Turković je odgovorila:

"Što se tiče daljnjeg proširenja, mi se nadamo da će do toga doći vrlo brzo. Moj osobni stav je bio da granice treba otvoriti prema svima pod uslovom da imaju Covid-19 test, dakle da nam dolaze zdravi ljudi i ne vidim razloga zašto se ne bi omogućilo da dođu svi oni koji žele doći u Bosnu i Hercegovinu."

Turković podvlači kako BiH treba turiste, ali i svoje državljane da dolaze.

"Svi smo svjedoci koliko nam ekonomija pati, koliko nam turizam pati, koliko su dućani, ulice i izletišta prazni. Možda bi to bio i nekakav mali rizik, ali je rizik koji vrijedi preduzeti. Vrlo brzo će proći ova dva mjeseca i mi ćemo biti u situaciji da nema prihoda, da će oni koji su se tradicionalno oslanjali na turizam, morati zatvarati radnje i hotele. Stoga mislim da treba biti dovoljno hrabar i suočiti se s tom odlukom i donijeti je u najkraćem roku", zaključila je Turković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...