TEŽAK UDARAC ZA SUSJEDE: Njemački gigant do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj i otpušta sve radnike...

U saopćenju se navodi kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize "Agrokora" do najnovije korona-krize.

  • Ekonomija

  • 17. Jul. 2020  17. Jul. 2020

  • 1

Kompanija "Meggle" Hrvatska objavila je u četvrtak da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase.

""Meggle grupa" sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine", navodi se u saopćenju.

Kako se najavljuje, "Meggle" će od 1. januara 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

U saopćenju se navodi kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize "Agrokora" do najnovije korona-krize.

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazano oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz "Megglea".

U saopćenju navode i kako će kao poslodavac "u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima".

"Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta u posljednjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", navodi se u saopćenju.

"Meggle" će, u skladu s odlukom o gašenju proizvodnje, raskinuti saradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, ističu iz kompanije navodeći da će sve svoje ugovorne obaveze prema njima, kao i do sada, pravovremeno i u cijelosti ispuniti.

"Na hrvatskom tržištu je potražnja sirovog mlijeka kronično veća od ponude te će Meggle svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača", navodi se u saopćenju.

Iz kompanije podsjećaju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj "Meggle grupa" u posljednjih 15 godina uložila više od 130 miliona kuna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...