KOLIKO GOD BILA OPASNA, NI KORONA NE ZAUSTAVLJA ISELJAVANJE: Svaki drugi stanovnik bi iz BiH

Demografi poručuju da je to očekivano, jer epidemija koronavirusa nije zaustavila, već samo malo usporila trend odlaska građana iz BiH.

  • Mini market

  • 19. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 0

Najnovija istraživanja javnog mnjenja “Balkanski barometer” pokazuju da svaki drugi stanovnik Bosne i Hercegovine želi da ode iz zemlje.

Demografi  poručuju da je to očekivano, jer epidemija virusa korona nije zaustavila, već samo malo usporila trend odlaska građana iz BiH.

Skoro  svaki drugi stanovnik Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana je razmatrao mogućnost da napusti zemlju i ode da radi negdje u inostranstvo, dok je samo godinu dana prije to I činio svaki treći stanovnik, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja “Balkanski barometar”.

Po tom istraživanju, među zemljama Zapadnog Balkana, u BiH je u protekloj godini najviše porastao broj onih koji razmišljaju o odlasku, sa 34 na 44 posto ispitanika.

Građani kažu da je to očekivano, jer ovdje nema budućnosti.

Po posljednjem izvještaju, među onima u BiH koji razmatraju opciju emigriranja, njih 64 posto je i dalje u fazi razmišljanja o tome, dok  se 23 posto od ukupnog broja građana aktivno informiše o mogućnostima koje imaju.

Istovremeno, oko četiri posto ispitanika je u vrijeme provođenja najnovijeg istraživanja, u drugoj polovini prošle i početkom ove godine, znalo tačan datum odlaska iz zemlje.

Tri četvrtine stanovništva u zemlji razmišlja o odlasku, potvđuju demografi. Epidemija virusa Korona je usporila trend odlaska stanovništva, ali ne i zaustavila, kaže demograf Stevo Pašalić.

S obzirom na bolji odgovor evropskih zemalja na probleme u privredi prouzrokovane pandemijom COVID – a 19, trend odlaska stanovništva će se nastaviti, kaže Pašalić.

Iako o odlasku iz zemlje razmišlja skoro polovina stanovnika zemalja Zapadnog Balkana, vrlo malo njih teži da se preseli u neku od susjednih zemalja. Po „Balkanskom barometru 2020“, čak 82 posto ispitanika nije zainteresovano da ode u neku od zemalja u regionu, piše rtvbn.com.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...