TEGELTIJA ZADAO TEŽAK UDARAC ČOVIĆU: "Vrijeme je da Srbin preuzme UIO BiH…"

"Vijeće ministara BiH otkočio je proces imenovanja rukovodilaca na nivou BiH, nastavljamo i dalje, a došlo je vrijeme da u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dođe neko iz reda srpskog naroda." Istaknuo je to za “Glas Srpske” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

  • Politika

  • 20. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 3

Ministri su na posljednjoj sjednici Vijeća imenovali direktore u nekim institucijama gdje su konkursne procedure završene, kao što su Regulatorna agencija za komunikacije i Agencija za istrage i zaštitu, a Tegeltija kaže da novih blokada ne smije biti i da, radi dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovodioce.

- Proces imenovanja rukovodilaca institucija na nivou BiH od izuzetnog je značaja za njihov rad. Određena imenovanja su završili prije više od mjesec u institucijama Savjeta ministara, a ovo su bila važna imenovanja gdje su završene konkursne procedure i bilo je važno pokazati da možemo postići dogovor o poštivanju konkursne procedure kada je u pitanju izbor kadrova. Siguran sam da će, nakon nekoliko mjeseci prekida u normalnom funkcionisanju institucija sa stanovišta rukovođenja, biti unaprijeđen rad institucija. Možda je i najvažnija poruka da ćemo, kako budu isticali mandati pojedinim rukovodiocima, na vrijeme birati njihove nasljednike ili nekima obnoviti mandate.

Šta očekujete u nastavku procesa imenovanja? Da li bi moglo da bude problema između Bošnjaka i Hrvata zbog borbe za čelnu poziciju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je već, na neki način, najavljena?

- UIO BiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesovanje ko će njome rukovoditi u idućem periodu. Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci - Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za indirektno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda. Pregovori i dogovori će, vjerovatno, duže trajati nego za ostale pozicije.

Može li BiH sebi da dozvoli još jednu blokadu zbog inata ili tome slično?

- Niko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, ali nažalost, mnogo je onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi. Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu saradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje.

Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu je u parlamentarnoj proceduri. Usvojen je u Predstavničkom domu, ostao je Dom naroda. Možemo li vjerovati da nema prepreka za održavanje lokalnih izbora?

- Nema prepreka za održavanje lokalnih izbora. I da nije usvojen budžet, postoji način da se obezbijedi potreban novac. Nažalost, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde da li je vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi. Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje provodi izbore u rokovima koji su definisani zakonima.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...