SKUPILO SE I STARO I MLADO: Uz alkohol, zastave i nogometni turnir proslavljen zločin "živog štita" na Makljenu iznad Prozora (FOTO)

Dok se u Krajini klanjala dženaza za šest nevino ubijenih Bošnjaka Prijedora, koji je, uz Srebrenicu, najočigledniji primjer genocidnog projekta velikosrpske političke, vojne i društvene elite devedesetih godina, u samom srcu države, na Makljenu ponad Rame, održana je bestijalna parada slavljenja zločina popraćena ispijanjem stotina litara alkohola i podizanja „spomenika“ UZP-u.

  • Mini market

  • 21. Jul. 2020  21. Jul. 2020

  • 15

Kako je jučer pisao portal "Ramski-vjesnik", stanovnici Mjesne zajednice Gmićani pored Prozora „na Ilindan svečano su proslavili zaštitnika njihovog sela“.

„Na Makljenu su Gmićani postavili veliki križ koji svijetli solarnim napajanjem i spomen-ploču na sve poginule branitelje Rame na Makljenu i s Gmića. To je bio i povod za prigodno okupljanje i druženje. Također je na Makljenu, uz restoran “Kod babe Janje” odigran malonogometni turnir, čiji je pobjednik bila ekipa Orilo gorilo“, piše „Ramski-vjesnik“.

Orilo je i gorilo jučer iznad Prozora sve od 7 do 77 uz nacionalnu i vjersku ikonografiju kao da se radi o nekom „mini“ Bleiburgu. Podignuta je i spomen-ploča poginulim pripadnicima HVO-a, brigade „Rama“.

alt(Foto: https://ramski-vjesnik.ba/)

alt(Foto: https://ramski-vjesnik.ba/)

alt(Foto: https://ramski-vjesnik.ba/)

Za samo desetak dana, malo dalje od te spomen-ploče bit će obilježena godišnjica najbrutalnijeg zločina u ovom dijelu naše zemlje. Pripadnici brigade „Rama“ su 31. jula 1993., bijesni zbog neuspješnih pokušaja sloma linija odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovine, izveli 54 prozorska Bošnjaka iz prozorskog logora, smještenog u lokalnoj Srednjoj školi na područje Crnog vrha (koji se spominje na jučer postavljenoj spomen-ploči), povezali ih žicom u „ŽIVI ŠTIT“, u dvije grupe. Jedna grupa logoraša uspjela je da pobjegne na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, a drugu su tokom kretanja prema liniji odbrane Armije pripadnici brigade „Rama“ likvidirali sleđa.

Tada su ubijena 23 logoraša, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu. Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao iako je iz dokumenata vrlo jasno ko stoji iza cijele zločinačke operacije.

/Izvještaj o predaji zarobljenika iz logora Srednja škola Prozor/

Prema posljednjim informacijama, odgovorni za ovaj zločin kriju se na teritoriji Europske unije, dakle Republike Hrvatske.

Tokom rata, na području općine Prozor ubijeno je ili ranjeno na desetine civila, silovano desetine žena, a imovina spaljena, uništena ili opljačkana. U toku 1993. godine, HV i HVO su izvršili skoro potpuno protjerivanje bošnjačkog stanovništva s ove okupirane teritorije. Vojno sposobni Bošnjaci su deportovani i bili su maltretirani, ubijani ili deportovani u hercegovačke logore.

Tako smo se samo desetak dana nakon obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici „vratili“ u realnost. Kanonizira se zločin kao sjećanje na pravednu borbu za nacionalne interese, kojom sada odveć često svjedočimo u manjem bh. entitetu.

(S. Begović)

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...