SUAD ARNAUTOVIĆ POTVRDIO: "Lokalni izbori sigurno će biti održani sredinom...“

Poručio je da se sada moraju sklopiti ugovori te stupati u publikacione odnose.

  • Vijesti

  • 22. Jul. 2020  22. Jul. 2020

  • 0

Gost današnjeg izdanja emisije Hayat televizije “Dobar dan BiH” bio je Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije.

On je potvrdio da će lokalni izbori biti održani 15. novembra.

- Kada je u pitanju zakon, i Centralna izborna komisija je apsolutno da trebaju biti izbori. Ekskluzivna vijest za vas je da će se lokalni izbori održati 15. novembra. Dobio sam rješenje Suda BiH koji je riješio po žalbi Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji su se obratili prvo Ustavnom sudu BiH, a potom žalbom Apelacionom odjelu Suda BiH, kojim su osporavali dan izbora, 15. novembar, kao dan izbora koji smo pomjerili sa 4. novembra. Sud BiH je odbio tu žalbu i definitivno je dan izbora potvrđen za 15. novembar – kazao je Arnautović.

Pojasnio je da još ostaje da se operativno dobije taj novac.

- Želim da kažem ono što je potpuno jasno, da je budžet u principu usvojen, jer niko nije osporavao stavku vezano za lokalne izbore. E, sad, što je u različitom tekstu usvojeno, to su igre političke i ne bih puno ulazio u to. Nesporno je da će budžeta biti i da će lokalnih izbora biti – potcrtava Arnautović.

Poručio je da se sada moraju sklopiti ugovori te stupati u publikacione odnose.

- Raspisali smo veći broj javnih tendera za pružanje usluga, nabavku materijala, poštanske usluge, štampanje listića… Ne možete ugovore sklopiti ako nemate osiguran operativno novac. Dakle, potpuno je jasno da će biti budžeta i stavka za lokalne izbore, ali je stvar u tome da mi novac trebamo odmah, odnosno trebali smo ga 23. maja ove godine imati. Zato smatramo da je moguće i da treba Vijeće ministara već na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku da se iz sredstava koje to ministar finansija zna da je najbolje. Da li će to biti iz tekuće rezerve, iz nekih sredstava UIO-a, uglavnom, bitno je da to bude iz budžeta. Moguće je da Vijeće ministara donese posebnu odluku za izdvajanje najneophodnijih sredstava iz budžeta koja su potrebna za lokalne izbore, a onda kada se budžet konačno usvoji, da se izvrši samo transfer tamo odakle su već uzeti – pojasnio je Arnautović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...