KONAČNO PRIMA PRVE ZATVORENIKE: Zavirite u unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Svečanu vrpcu prerezali su Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije.

  • Društvo

  • 22. Jul. 2020  

  • 1

U Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva danas je zvanično otvoren prvi državni zatvor, a Ministarstvo pravde BiH objavilo je fotografije i snimak na kojima se vidi njegova unutrašnjost.

Svečanu vrpcu prerezali su Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije.

Glavni izvor finansiranja projekta bio je kredit Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura, a BiH je uložila 6,45 miliona eura. Projekat je finansiran i sredstvima granta IPA i Kraljevine Švedske u iznosu od 2 miliona eura, donacijom Evropske unije od 9,15 miliona eura, tehničkom pomoći Evropske komisije od 1,7 miliona eura, te donacijom SAD-a u iznosu od 200.000 eura, piše crna-hronika.info.

Zatvor se prostire na 24.000 metara kvadratnih i ima 350 ćelija.

Na svečanom otvaranju je istaknuto da je riječ o najsigurnijoj zatvorskoj ustanovi u regionu, koja je opremljena visoko sofisticiranom opremom koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Zatvor će s radom početi u augustu, a prvi zatvorenici očekuju se u septembru. Kaznu će ovdje služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...