PRAGMATIČNI NIJEMCI OTKRILI SVE: Ovi prozvođači automobila najviše lažu, pogledajte kolika je razlika u stvarnoj potrošnji goriva i onoj koju pokazuju putni kompjuteri…

Njemački autoklub ADAC testirao je razlike između prosječne potrošnje na putnom računaru automobila i stvarne potrošnje goriva.

  • Auto

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

Potrošnja prikazana na putnom računaru često je netačna. Samo oko trećina svih modela prikazuje tačne vrijednosti, piše "Slobodna Bosna".

Ekrani u mnogim slučajevima ne daju tačne vrijednosti uprkos mjernim senzorima i logici. Ovo je zaključak opsežne procjene ADAC-a, provedene na 80 modela automobila s različitim vrstama pogona.

Za procjenu se koristilo ADAC-ov ecotest mjerenja. To znači da su i pogonski profili i uvjeti uvijek bili isti za sva mjerenja, što je i preduvjet za komparativne analize.

Sedam vozila, prema procjeni ADAC-a, daje stvarne vrijednosti na putnom kompjuteru. To su: KIA Xceed 1,4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1,2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150  i VW Polo GTI. Na još 19 vozila pokazane vrijednosti potrošnje odstupaju manje od 2 posto od izmjerene potrošnje.

Zanimljivo je da većina računara u vozilu „laže“ u korist vozača i pokazuje više nego što vozilo, zapravo, troši. Primjer je Audi Q2 35 TDI quattro, koji je najmanje precizan. Dok njegov ugrađeni kompjuter pokazuje potrošnju od 6,6 litara dizela na 100 kilometara, njegova stvarna potrošnja je 0,8 litara manja. To odgovara odstupanju od 13,8 posto. BMW X5 xDrive 45e se ističe među benzinskim motorima. Putni računar hibrida s benzinskim motorom prikazuje jednu litru potrošnje previše, što je 9,4 posto razlike.

Pogledajte tabelu pojedinih modela, potrošnju po putnom računaru, stvarnu potrošnju te odstupanje…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...