DOK SE CIJELI SVIJET BAVI PANDEMIJOM: Ova je zemlja prvi put u historiji lansirala rover na Mars, cilj misije je...

Robot sa šest točkova lansiran je iz svemirske stanice Wenchang, a u orbitu Marsa bi trebao stići u februaru iduće godine.

  • HiTec

  • 23. Jul. 2020  23. Jul. 2020

  • 0

Kina je u četvrtak ujutro počela svoju prvu misiju s roverom koji je poslala na Mars, da istraži geologiju te planete.

Robot sa šest točkova lansiran je iz svemirske stanice Wenchang, a u orbitu Marsa bi trebao stići u februaru iduće godine, prenosi Tanjug.

Rover neće sletjeti na površinu Marsa nakon što stigne još dva do tri mjeseca, a to će inžinjerima omogućiti da ocijene atmosferske uslove na Marsu prije nego što počnu spuštanje.

Rover će sletjeti sjeverno od Marsovog ekvatora, a njegov zadatak je da prouči geologiju tog dijela planete na i ispod površine.

Pokreću ga solarni paneli

Kineski rover težak je oko 240 kilograma, a pokreću ga sklopivi solarni paneli.

Ima kamere za snimanje i pomoć za navigaciju, dok će pet dodatnih instrumenata pomoći u procjeni sastava stijena.

Ovo je jedna od tri misije koje na Mars odlaze u razmaku od 11 dana.

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali su prije tri dana svoj satelit, a za sedmicu će i NASA na Mars poslati svoj rover nove generacije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...