DODIKOV OSVETA, SVI POLITIČKI NEPODOBNI RADNICI U BRODU DOBILI OTKAZ: Na njihova mjesta zaposleni aktivisti...

Umjesto rješenja o penziji, otkaz za deset radnika Javnog preduzeća “Komvod” iz Broda.

  • Ekonomija

  • 24. Jul. 2020  

  • 0

Nakon dvadesetak i više godina radnog sataža nekoliko radnika JKP “Komvod” iz Broda ostalo je na ulici. Radnici kažu da su otkaze dobili nepravedno i iz političkih razloga, dok iz ovog javnog preduzeća poručuju da je to rezultat unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta.

Umjesto rješenja o penziji, otkaz za deset radnika Javnog preduzeća “Komvod” iz Broda, javlja BNTV.

“Smatram da sam otkaz dobila isključivo iz političkih razloga, jer sam ja odbornik SDS-a u Skupštini opštine Brod”, kaže Svjetla Mikač, jedna od otpuštenih radnika.

Njena koleginica Svjetlana Nikolić navodi da je najviše pogodilo to što zbog političke nepodobnosti nije mogla da završi svoj radni staž, tj. posljednjih pet godina radnog staža.

“Zamijenio me je istaknuti aktivista mladih SNSD-a dok ja nisam pripadnik nijedne stranke, ali članovi moje porodice jesu. Naravno SDS-a”, kaže ona.

“Zašto sam dobila otkaz? Zato što nisam član SNSD-a”, jasna je, takođe otpuštena s posla, Nataša Zarić koja je 23 godine provela u preduzeću “Komunalac” koje je kasnije spojeno u “Komvod”.

S druge strane, iz “Komvoda” demantuju da su se vodili stranačkom pripadnošću prilikom donošenja odluka.

“Netačni su i blago rečeni nekorektni navodi da su navedeni radnici otpušteni zato što su članovi političke partije SDS. Zato izričito negiramo takve navode, jer koliko nam je poznato, radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom su članovi i drugih političkih stranaka”, poručili su iz “Komvoda”.

Međutim, na račun ove firme koja je nastala spajanjem preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i preduzeća “Komunalac” 2018. godine, bivši radnici upućuju i optužbe o nepravednom bodovanju, prilikom sastavljanja spiska radnika, koji su potpom proglašeni tehnološkim viškom.

“Mislim da smo mi jedina firma u svijetu koja je radnike bodovala po godinama starosti. To je zakonom zabranjeno i protivustavno je”, kaže Mikačeva.

“Izuzetno me je pogodilo što sam dobila otkaz na tako ružan način i nije mi se obezbijedilo da završim svoj radni vijek onako kako je dostojno da čovjek ode u penziju. Zamijenio me je čovjek sa pet godina radnog iskustva kojeg sam ja godinama pomagala i obučavala itd”, navodi Svjetlana Nikolić diplomirani pravnik, sa nepunih 35 godina radnog staža.

Mirjana Mitrović dodaje da ne zna zbog čega joj je uručen otkaz.

“Bodovana sam sa djecom koju ja mogu da rodim. Sada sam poslta na ulicu pošto sam dala brata od 24 godine (poginuli borac VRS), pa valjda tako i treba.”

Među onima koji su ostali bez posla je i Stojanka Opačić koja kaže da joj je posao neophodan da bi preživjela.

“Posao mi treba da imam za šta lijekove da kupim. Ostala je žena koja je došla prije godinu i po dana, dobila otpremninu i ostala je sada umjesto mene koja sam 20 godina tu. Otišla je da radi u Fruktu, došla je ponovo u Komunalac… Bila je na neraspoređenoj listi kao i ja i ona je vraćena na radno mjesto, a ja nisam imala tu čast”, kaže ogorčena Stojanka.

Lista neraspoređenih 25 radnika je, kako su saopštili iz “Komvoda” ustanovljena nakon spajanja preduzeća na osnovu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Odluke o kriterijumima, načinu i postupku proglašenja tehnološkog viška radnika. Od 25 neraspoređenih, Uprava preduzeća je 10 radnika rasporedila na upražnjena radna mjesta, 5 je potpisalo izjave o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa, a uz otpremnine su dobili i stimulaciju od 3.000 KM.

“Pored navedenih otpremnina radnicima su isplaćene sve plate, regresi, naknade za topli obrok i naknade za prevoz”, saopštili su iz “Komvoda”.

Za neke od preostalih 10 radnika, koji nisu potpisali izjave o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa, kako oni tvrde, još nisu uplaćeni svi doprinosi.

“Nemam uplaćene doprinos, znači nemam naknade s biroa… Šta ću ja sada, nemam pojma”, kaže Mitrovićeva.

“Ja mogu otići u prijevremenu penziju sa 35 godina navršenog radnog staža. Međutim, s obzirom na to da nisu uplaćeni porezi i doprinosi za posljednju godinu, to pravo ne mogu ostvariti niti mogu ostvariti naknadu na birou”, objašnjava bezizlaznu situaciju Svjetlana Nikolić.

Radnici “Komvoda” koji su proglašeni tehnološkim viškom poručuju da ne prihvataju opravdanje koje im je preduzeće uputilo da bez posla ostaju zbog lošeg poslovanja, jer, ističu oni, nisu krivi za gubitke koji su nastali spajanjem preduzeća.

“To je rezultat lošeg rukovodstva”, rekli su sada već bivši radnici “Komvoda”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...