DPS NAJAVLJUJE KONAČNI OBRAČUN: "Pobijedit ćemo politiku koju personificira Srpska pravoslavna crkva..."

Iz Demokratske partije socijalista Crne Gore poručuju kako je otpor Srpske pravoslavne crkve prema pravnom sistemu države besmislen.

  • Regija

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore (DPS) poručuje kako će na predstojećim izborima u toj državi "izvjesno pobijediti", kako je navedeno, politiku Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je, ocjenjuju u DPS-u, instrument "nacionalističke, velikosrpske ideologije".

"Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, i to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve, retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela", navodi se u saopćenju DPS-a.

U ovoj stranci smatraju kako se otpor koji SPC pokazuje prema uvođenju u pravni sistem Crne Gore, temelji na manipulativnim tvrdnjama da je ona starija od Crne Gore, što je, kako navode, besmisleno, prenosi Tanjug.

Manipulativni kapaciteti sveštenstva

"Svjedoci smo da se SPC decenijama unazad, u kontinuitetu, javno izjašnjavala po pitanjima karaktera i budućnosti države i da je aktivno pokušavala da ih prilagodi svojoj retrogradnoj ideologiji i srednjovjekovnim dogmama, baveći se više politikom nego religijom", piše u saopćenju.

Prema mišljenju vladajuće crnogorske stranke, svi "racionalni kompromisi" koje je Vlada nudila, bili su ne samo izraz njenih namjera da djeluje odgovorno i pokaže maksimalnu fleksibilnost, nego i realno sagledavanje situacije te procjena "manipulativnih kapaciteta SPC-a, njenih velikodostojnika, sveštenstva".

"Ali, i saznanje o dokazanoj sklonosti SPC-a da u kritičnim trenucima istorije i sama posluži kao instrument za manipulaciju anticrnogorskoj, antievropskoj, antidržavnoj i retrogradnoj politici", zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...