UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE U AKCIJI: Zaplijenili 3.012 vozila, Audi A6 najvredniji...

Automobil Audi A6 je najvrednije vozilo koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a ono je procijenjene vrijednosti 32.489,21 KM.

  • Hronika

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 0

U UIO-u BiH istaknuli su da je ono oduzeto 10. marta ove godine po naredbi Suda BiH. Oduzeo ga je Regionalni centar u Mostaru, a najčešći razlozi oduzimanja uglavnom se temelje na carinskim prekršajima.

"Trenutni broj oduzetih vozila u BiH je 3.012, od čega je pravosnažno oduzeto njih 2.278, dok su privremeno oduzeta 734 vozila", kažu u UIO-u BiH.

Od početka ove godine oduzeto je 39 vozila, a identičan broj vozila oduzet je u istom periodu prošle godine. 

Napomenuli su da je postupanje UIO-a BiH s oduzetim motornim vozilima isto kao i s oduzetom robom te da je ono regulisano Zakonom o krivičnom postupku BiH, Zakonom o prekršajima BiH i Zakonom o carinskoj politici BiH.

"U skladu s navedenim zakonima, nadležni sudovi donose odluke o daljnjem postupanju sa oduzetim predmetima. U slučaju kad nadležni sudovi donesu pravosnažne i izvršne odluke o trajnom oduzimanju predmeta i iste stave na raspolaganje UIO-u, isti se izlažu postupku prodaje ukoliko nema daljnjih prepreka za njihovo stavljanje u slobodan promet na teritoriji BiH", kažu u UIO-u BiH.

Oni su pojasnili da se u skladištima UIO-a BiH nalaze putnička motorna vozila oduzeta zbog carinskih prekršaja, nad kojima nije proveden postupak carinjenja, pa ni postupak registracije u BiH, te značajan broj vozila ne može biti predmet javne prodaje, jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet. 

Kada je u pitanju uništavanje oduzetih vozila, u UIO-u BiH kažu da su proveli postupak javnog oglasa prikupljanja ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostataka predmeta uništenja.

"Predmetni postupak je okončan na način da je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar i pri RC Sarajevo, dok je postupak uništenja motornih vozila smještenih pri RC Banja Luka i centralnom skladištu i skladištima pri RC Tuzla poništen", kažu u UIO-u.

U pogledu uništenja vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar, njih 460, te RC Sarajevo, njih 429, za koja je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača, pojašnjavaju da je u RC Mostar izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja te da je započet i postupak uništenja, dok je u RC Sarajevo izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja i ovih dana se očekuje da se počne i s njihovim uništavanjem. 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je i ponovni javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostataka predmeta uništenja smještenih u skladištima pri RC Banja Luka i centralnom skladištu, ukupno 1.024 vozila, te u skladištima pri RC Tuzla, 827 vozila, koji je okončan izborom najpovoljnijeg ponuđača te je postupak pripreme ugovora za potpis u toku. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...