REVIZORI U PREDSJEDNIŠTVU BIH: Dodik, Džaferović i Komšić novac troše na vozila, nagrađivanje i zapošljavanje osoblja bez konkursa

Revizori su konstatovali da plate u ovoj instituciji za dva zamjenika glavnog sekretara još uvijek nisu usklađene s Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a o čemu su pisali u revizijskim izvještajima iz ranijih godina.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 0

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti trebalo bi biti primjer drugima u izvršavanju i poštivanju zakonskih procedura. Međutim to nije tako, pokazao je novi Godišnji finansijski revizorski izvještaj koji je uradio Ured za reviziju institucija BiH, a u kojem su uočene slabosti u funkcionisanju unutarnjih kontrola u ovoj instituciji.

Pri pravdanju određenih rashoda koji se odnose na funkcionisanje ureda oficira ponovo je uočena nepravilnosti, iako su revizori u prethodnom Izvještaju skrenuli pažnju upravo na ovaj problem.

Utvrđeno je da se kod pravdanja putnih troškova i reprezentacije ne prilaže potpuna dokumentacija, te iz ovoga razloga nije ispravno izvršen obračun dnevnica za službena putovanja, piše Slobodna Bosna.

PLATE, STIMULACIJE, ANGAŽMANI

Revizori su konstatovali da plate u ovoj instituciji za dva zamjenika glavnog sekretara još uvijek nisu usklađene s Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a o čemu su pisali u revizijskim izvještajima iz ranijih godina.

Nepravilnosti su uočene i kod isplate stimulacija za koje je iz državne kase potrošeno 32.753 KM.

Revizori su naveli kako su se stimulacije isplaćivane gotovo svaki mjesec i osoblju koji su bili članovi komisije za javne nabavke.

 „S obzirom na to kako je provođenje procedura javnih nabava redovan posao u radu Predsjedništva te se provode stalno tokom cijele godine i pretežno u radnom vremenu, smatramo kako obavljanje ovih poslova ne može biti predmet stalnog nagrađivanja zaposlenih“, naveli su revizori.

Uprkos višegodišnjim preporukama revizora, Predsjedništvo nije poduzelo značajnije aktivnosti te su i dalje pravljene nepravilnosti kod sklapanja ugovora o djelu. Sklapani su poslovi vezani za održavanje operativnog sistema, ekonomsko-financijski poslovi, protokolarni i administrativni poslovi te poslovi savjetnika za međunarodne ugovore.

S obzirom da se radi o poslovima koji su stalnog karaktera i poslovima koji su određeni Pravilnikom o unutrašnjem uređenju Sekretarijata Predsjedništva, angažman saradnika za navedene poslove nije bio potreban. Međutim, u 2019. godini ovi poslovi su građane koštali najmanje 80.000 KM.

Osim navedenog, putem ugovoru o djelu angažovane su i dvije osobe koje su prethodno bile zaposlene u Sekretarijatu, a koje su stekle uvjete za penziju.

„Smatramo kako je praksa angažovanja osoba putem ugovora o djelu netransparentna i neprihvatljiva za javni sektor, naročito kad se radi o angažmanu na duže vremensko razdoblje na poslovima koji imaju karakter radnog odnosa“, kažu revizori, pojašnjavajući kako bi ovakav angažman bio opravdan u izuzetnim slučajevima i to za poslove koji se javljaju povremeno.

SLUŽBENA VOZILA

Predsjedništvo je ponovo bilo rasipno i kod upotrebe službenih vozila za što je potrošeno 411.011 KM. Najveći troškovi odnose se na gorivo (184.183 KM), popravak i održavanje vozila (123.105 KM) i nabavu auto guma (40.370 KM).

Konstatovano je da Predsjedništvo raspolaže s 37 vozila. Za potrebe ureda članova Predsjedništva korištena su 22 vozila, dok su preostala vozila korištena za potrebe Seketarijata. Također, uvidom u analizu postojećeg voznog parka utvrđeno je da pet vozila koja su u lošem stanju i malo se koriste treba u narednom razdoblju prodati, a od ostvarenog prihoda od prodaje kupiti jedno novo vozilo. Prodaja navedenih vozila je planirana u ovoj godini.

Revizori su uočili i da se putni nalozi ne popunjavaju za sva vozila na način definiran internim pravilnikom. Također, ponovno su uočeni i visoki troškovi održavanja pojedinih vozila, a određena vozila prelaze relativno male kilometraže tokom godine.

ZAPOŠLJAVANJE I JAVNE NABAVKE

U Predsjedništvu su tokom 2019. godine popunjavana radna mjesta bez konkursa, a  radni odnosi se zasnivaju na određeno vrijeme do isteka mandata članova Predsjedništva.

Nepravilnosti je bilo i u procesu javnih nabavki, a financijski najznačajnije nabavke odnose se na nabavku goriva u ukupnoj vrijednosti od 227.800 KM i nabavku usluga tekućeg održavanje vozila u vrijednosti od 214.400 KM.

„Procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavu goriva, aviokarata, tekućeg održavanja vozila, kancelarijskog materijala, autoguma, usluga pružanja štamparskih i protokolarnih usluga, nabavku tehničke podrške i najma opreme, pranja vozila i isporuku štampe su ponavljane i više puta“, kažu revizori. Kao razlozi poništenja nabavki iz raspoložive dokumentacije navedeni su propusti u samoj tenderskoj dokumentaciji, te su nabavke prema potrebama, vršene od ranije izabranih dobavljača.

IMENOVANJA

Provedenom revizijom utvrđeno je i da su greške pravljene kod imenovanja ambasadora. Preciznije, ne provjeravaju se uvjeti koje osoba mora ispunjavati kako bi mogla biti imenovana za ambasadora. Ti uvjeti odnose se na državljanstvo BiH, stručnu spremu, znanje jezika i potvrdu o nevođenju kaznenog postupka.

„Ovakvim postupanjem Predsjedništvo se izlaže riziku imenovanja ambasadora koji ne uspunjava tražene uslove“, zaključuju revizori.

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...