KASUMOVIĆ IMA ŽESTOKU KONKURENCIJU: Čak 12 kandidata bori se za mjesto gradonačelnika Zenice, evo ko mu sve staje na megdan...

Iako veći broj imena nije poznat, oni koji su poznati do sada javnosti i o kojima se špekuliše u međustranačkim krugovima su vrijedno radili proteklih mjeseci kako bi izgradili svoje ime na društvenim mrežama i tako lakše, prije predizborne kampanje došli do građana Zenice.

  • Politika

  • 29. Jul. 2020  

  • 3

Čak 12 stranaka i pojedinaca s područja Grada Zenica prijavilo je Centralnoj izbornoj komisiji učešće na lokalnim izborima s kandidatom za gradonačelnika, ali ipak najveća bitka trebala bi se voditi između Stranke demokratske akcije i nezavisnog aktuelnog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka penzionera i umirovljenika, Naša stranka, Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), SBB, nezavisni kandidat Fuad Kasumović, Građanski savez, Platforma za progres, Pokret demokratske akcije (PDA), Socijaldemokrate BiH (SDBiH) te Boris Britvar kao nezavisni kandidat su stranke i imena koji su prijavili učešće na narednim izborima za funkciju prvog čovjeka Zenice.

Iako veći broj imena nije poznat, oni koji su poznati do sada javnosti i o kojima se špekuliše u međustranačkim krugovima su vrijedno radili proteklih mjeseci kako bi izgradili svoje ime na društvenim mrežama i tako lakše, prije predizborne kampanje došli do građana Zenice, piše Klix.

Svoje kandidature javno su do sada potvrdili: Arnel Isak (A-SDA), Boris Britvar (nezavisni), Dženan Skelić (Stranka penzionera i umirovljenika) i Fuad Kasumović (nezavisni), dok još uvijek nisu poznata imena kandidata koji će ipak prema političkoj situaciji u Zenici biti najveći oponenti aktuelnom gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumović.

Među imenima koji bi se mogli pronaći kao kandidati SDA za funkciju gradonačelnika Zenice spominju se aktuelni predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić i uspješni zenički privrednik i osoba najodgovornija za razvoj atletike u Zenici Suad Kaknjo.

Nezir Pivić trenutno obnaša funkciju zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine, univerzitetski je profesor i doktor pravnih nauka. Šef je delegacije Bosne i Hercegovine za Moneyval, a najznačajniji rezultat u toku njegovog djelovanja je taj što je BiH skinuta s liste rizičnih zemalja u vezi s pranjem novca i finansiranja terorizma što je obradovalo poslovne subjekte u našoj zemlji i olakšalo im rad na tržištu Evropske unije.

Suad Kaknjo je uspješni zenički privrednik, inženjer građevine te jedna od najzaslužnijih osoba za razvoj atletike u BiH, uspjehe bh. atletičara pa i Amela Tuke, s obzirom na to da je u više navrata svoja privatna sredstva ulagao u AK Zenica kako bi atletičari imali normalne uvjete za rad. Trenutno je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Arnel Isak (A-SDA) je aktuelni ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona. U protekloj godini i po raspolagao je budžetom od 40-ak miliona koje je rasporedio općinama na području kantona u infrastrukturne projekte obnove i izgradnje regionalnih cesta, uređenja i čišćenja korita rijeke Bosne, izgradnje deponija za infektivne otpade i brojne druge projekte. Predložen je kao kandidat A-SDA za gradonačelnika Zenice.

Boris Britvar je zenički arhitekta koji je u svojoj karijeri velikim djelom sudjelovao u izgradnji Zenice, uključujući i Radne zone I i Radne zone Pečuj koje i danas predstavljaju najznačajniji prostor za privredni razvoj Zenice. Od 2001. do 2003. godine bio je zamjenik Federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a prije toga je obavljao funkciju pomoćnika načelnika Zenice za urbanizam. Za građane Zenice učestvovao je u brojnim značajnim projektima kao što su Regionalna deponija Mošćanica i vodovod 'Krušćica'.

Fuad Kasumović je aktuelni gradonačelnik Zenice koje je protekle četiri godine mandata usmjerio najviše ka ruralnim područjima Grada Zenice gdje je izgradio ceste i rekonstruisao društvene domove i ambulante. Na području Grada Zenice u protekle četiri godine mu se zamjeri što nije realizovao nijedan kapitalni projekt, osim Toplane Zenica, koji se još uvijek realizuje i čija izgradnja kasni, a gdje je Grad Zenica 20-postotni učesnik projekta dok je ArcelorMittal nosioc s 50-postotnim udjelom.

Navijači Čelika su ga u proteklom periodu označili i kao jednim od krivaca za ispadanje NK Čelik iz Premijer lige BiH i dubioze u kojoj se klub našao nakon investitora iz Turske, a za njegovog mandata ugašen je i zenički privredni sajam ZEPS. Neuspjeh četverogodišnjeg mandata na području grada Kasumović pripisuje Gradskom vijeću Zenice koje je, kako je kazao u nekoliko navrata, sputavalo realizaciju kapitalnih projekata u ovom gradu.

Dženan Skelić je redovni profesor na Univerzitetu u Zenici, doktor psiholoških znanosti, književnih romanopisac i pjesnik. U biografiji koja je objavljena na Facebook stranici Stranke umirovljenika i penzionera se navodi da je Skelić politički osviješten mladi intelektualac koji je poznat po volonterskom zalaganju i radu na pomoći osobama sa psihičkim poteškoćama, posebno demobilisanim borcima, RVI i njihovim obiteljima. Nije obnašao niti jednu političku funkciju.

Sigurno je da će ovo biti jedna uzbudljiva predizborna kampanja u kojoj se neće birati "sredstva" za vladanje jednim od najvećih i najznačajnijih gradova u BiH.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...