NE VALJA JOJ POSAO: Instagram obrisao Madonninu objavu zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu, napisala je...

Instagram je cenzurirao američku superzvijezdu Madonnu zbog širenja lažnih informacija o navodnom lijeku za Covid-19 nakon što je prenijela isječke videa koji je na Twitteru prenio i američki predsjednik Donald Trump.

  • Show

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

U objavi je pjevačica, koju prati 15,4 miliona ljudi, tvrdila da je provjerena vakcina na raspolaganju već mjesecima, ali se drži u tajnosti "kako bi se bogati još više obogatili, a siromašni i bolesni bili još bolesniji".

Toj je tvrdnji dodala video američke doktorice Stelle Immanuel, koja hvali hidroksihlorokin kao čudesni lijek za koronavirus.

Različiti dijelovi obraćanja dr. Immanuel brzo se šire internetom proteklih dana. Djelovanje hidroksihlorokina, lijeka protiv malarije, nije dokazano kao učinkovito protiv Covida-19.

"Uklonili smo taj video zbog lažnih tvrdnji o lijekovima i metodama prevencije Covida-19", kazala je glasnogovornica Facebooka u čijem je vlasništvu Instagram.

"Ljudi koji reagiraju, komentiraju ili dijele taj video, dobit će poruke kojima se upućuju na vjerodostojne informacije o virusu."

Madonnina objava obrisana je, ali snimci pokazuju da ju je Instagram zamutio kako bi bila nečitka uz komentar "lažne tvrdnje - provjerili neovisni analitičari činjenica" sa poveznicom na stranicu koja ukazuje na netačnosti iznesene u videu.

Predsjednik Trump, koji ima 84 miliona pratilaca, tvitao je ove sedmice nekoliko isječaka videa prije nego što su tvitovi uklonjeni.

Njegovom sinu Donaldu Trumpu Jr. privremeno je onemogućeno tvitanje u utorak nakon što je prenio dijelove videa.

"Niko se ne mora razboljeti. Za virus postoji lijek i zove se hidroksihlorokin", uskliknula je Immanuel u videu stojeći na stepenicama američkog vrhovnog suda u Washingtonu okružena istomišljenicima iz redovaljekara. Ona lobira protiv nošenja maski i zabrana.

Madonna je u maju objavila da se oporavila od koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...