IZETBEGOVIĆ RAZBJESNIO ČOVIĆEVE PORTALE: "Lider SDA zalaže se za zaštitu manjinskog naroda samo onda kada su Bošnjaci u manjini!"

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je opširan intervju za portal “Faktor.ba”, u kojem je kazao da uređenje Travnika po mostarskom modelu nije prihvatljivo za SDA. Izetbegović je kazao da načelo Mostar = Travnik ne smatra ozbiljnim.

  • Mini market

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 6

Portal HMS piše da Bakira Izetbegovića treba podsjetiti da su Hercegovačko-neretvanski kanton i Srednjobosanski kanton po svojoj strukturi slični, s razlikom da je u HNK većinsko stanovništvo hrvatsko, dok je u SBK većina bošnjačka. Kako su Mostar i Travnik središta mješovitih kantona, onda bi pravično bilo da su ova dva grada uređena na isti način. Mora se kazati da nije uobičajeno da se konsocijacijski model primjenjuje na lokalnom nivou, ali ako je na konsocijacijskim načelima uređen Mostar, zašto, onda, to ne bi bio slučaj i s Travnikom, pita se HMSS.

Portal smatra da u prilog ovoj tezi idu amandmani na Ustav Federacije BiH te Ustav Srednjobosanskog kantona te da oni predviđaju da će se Travnik, kao sjedište SBK, ustrojiti na istim načelima kao sjedište Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Portal smatra da je simptomatično da se predsjednik SDA zalaže za ustavne mehanizme zaštite manjinskog naroda samo onda kada su Bošnjaci u manjini, dok nema nikakav problem s tim što su Bošnjaci tri puta izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva.

- Također, Izetbegoviću ne predstavlja problem to što je uputstvo CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, koja govori o konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem ustavnom načelu te nalaže legitimno predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama. Rezultat toga je izbor četiri izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH te jednog izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH koji nisu legitimni predstavnici Hrvata - piše HMS te podsjeća kako Izetbegović i ostatak SDA nisu propustili priliku govoriti kako Denis Šulić nema legitimitet, jer za njega nisu glasali Bošnjaci iz RS-a nego su glasali za Senada Bratića, koga je Dodik smijenio.

- Ako se zalažeš za institucionalne mehanizme zaštite manjinskog naroda (Bošnjaka u Mostaru), a protiviš se primjeni istoga modela u Travniku (samo zato što brojnost stanovništva ide u korist Bošnjacima), onda je to poruka svim Hrvatima da SDA i Izetbegović (ali i sve probošnjačke stranke, sudeći po peticiji “Stop mostarizaciji Travnika”, ali i inicijativi o ukidanju Doma naroda PFBiH iz 2018.) od Federacije BiH žele napraviti unitarni entitet koji bi bio institucionalni pandan Republici Srpskoj, koja je izrazito centralizirana - zaključuje HMS te dodaje kako je na političkim predstavnicima Hrvata velika odgovornost, jer je na njima da ne dopuste odvijanje ovakvog scenarija.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...