KUSTURICA VIŠE NEĆE BITI VEĆINSKI VLASNIK: Vlada RS-a istražuje koliko je novca uložila u "Andrićgrad"!?

Vlada Republike Srpske ne zna tačno koliko je do sada uložila u "Andrićgrad" i koliko to vrijedi, zbog čega je pokrenula proces procjene ulaganja, saznaje portal CAPITAL. To će, vjeruju u vlasti, rezultirati time da Republika Srpska, umjesto Emira Kusturice, postane većinski vlasnik kompleksa na Drini u Višegradu.

  • Mini market

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 5

Kusturica, odnosno njegovo preduzeće "Lotika" Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu, u kojem, s druge strane, podjednak udio imaju Vlada Republike Srpske i Opština Višegrad.

Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u „Andrićgrad“, često mimo iznosa odobrenih budžetom i propisa, kao i bez provođenja procedure izbora najboljih projekata, što su bile zamjerke i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

Prema dostupnim podacima i prema navodima u revizorskim izvještajima, Republika Srpska je u „Andrićgrad“ uložila više od 10 miliona maraka, ali tačan podatak Vlada nikada nije saopštila.

Istovremeno ne postoje podaci koliko je u taj projekt uložila firma Emira Kusturice, koja se vodi kao većinski vlasnik „Andrićgrada“.

Vlast je iznenada odlučila da se razračuna s Kusturicom, što pokazuje i povlačenje novca iz budžetske rezerve kako bi se platila procjena ulaganja i ostale procedure u knjiženju ulaganja i promjeni strukture vlasništva nad „Andrićgradom“.

Vlada je prije dvije sedmice odlučila da iz budžetske rezerve plati 25.000 KM za „provođenje aktivnosti na verifikaciji svih dosadašnjih ulaganja Vlade u „Andrićgrad“, shodno pozitivnim zakonskim propisima“.

„Projekt izgradnje „Andrićgrada“ nalazi se u završnoj fazi, a tokom izgradnje kompleksa vršena su ulaganja sa različitih budžetskih pozicija. Sam pojam verifikacije ulaganja podrazumijeva postupak upisa svih ulaganja shodno Zakonu o privrednim društvima Republike Srpske, što će za rezultat imati izmjenu akata društva u smislu upisa srazmjerno ulaganjima svakog od osnivača“, pojasnili su u Ministarstvu trgovine i turizma.

Potvrđuju i da je započet proces procjene cjelokupne imovine „Andrićgrada“, a da će 25.000 KM biti potrošeno na usluge procjene, troškove notara te druge tehničke i prateće troškove koji mogu proisteći iz navedenog postupka.

„Završetak svih navedenih aktivnosti očekujemo do kraja tekuće godine, nakon čega će Vlada Republike Srpske biti većinski vlasnik kapitala društva `Andrićgrad`“, ističu iz Ministarstva trgovine i turizma.

Kusturica uložio pet hiljada KM

Podsjećamo, 2011. godine potpisan je Ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću „Andrićgrad“ između Vlade Republike Srpske, Opštine Višegrad i preduzeća „Lotika“.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, Opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Odmah po osnivanju, iz budžeta RS-a u „Andrićgrad“ je uloženo 1,5 miliona KM, a Vlada je u junu te godine konstatovala da će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave obezbijediti ukupna sredstava u iznosu od 4,4 miliona KM, koliko je neophodno za realizaciju prve faze projekta „Andrićgrad“.

Idućih godina odobravani su pojedinačno manji iznosi, a kada je u 2017. godini „Andrićgradu“ dat grant od više od milion maraka, rečeno je da je to u sklopu druge faze realizacije projekta. Početkom ove godine, isplaćeno je dodatnih 2,5 miliona KM iz budžeta.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...