MINISTAR KOŠARAC NAKON SASTANKA SA PROIZVOĐAČIMA: "Domaću proizvodnju treba podržati konkretnim mjerama"

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, s kojima je razgovarao o zaštiti domaće proizvodnje.

  • Ekonomija

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

U fokusu današnjeg sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, bila je neophodnost analize opravdanosti za uvođenje zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja u BiH.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH istaknuli su da je pandemija koronavirusa utjecala na značajno umanjenje unutrašnjeg konzuma, što je dodatno opteretilo domaće proizvođače, klaoničare i trgovce.

Ministar Košarac izrazio je potpunu opredijeljenost za zaštitu domaće proizvodnje, uz poštivanje međunarodnih ugovora čiji je potpisnik BiH.

- Neophodno je nastaviti sa podrškom domaćim kapacitetima koristeći dostupne spoljnotrgovinske mehanizme u okviru postojećih međunarodnih ugovora, ali i politika nadležnih entitetskih ministarstava - poručio je ministar Košarac.

On je istaknuo da domaću proizvodnju treba podržati konkretnim mjerama te da će, u skladu s nadležnostima, uputiti dopis ambasadoru Republike Turske u BiH, u kojem će zatražiti da otvorena kvota za izvoz mesa iz BiH sa sadašnjih 3.000 tona bude povećana minimalno za dodatnih 2.000 tona mesa.

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, ministar Košarac najavio je i nastavak pregovora o izvozu domaćih proizvoda na tržište EU.

- Ovo pitanje intenziviraćemo u razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU nakon što u BiH bude okončan proces odgovaranja na upitnik za izvoz mesa na tržište EU - rekao je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku on je najavio da će od Ureda za veterinarstvo BiH zatražiti pojačane kontrolne aktivnosti u vezi s uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...