EVO ZAŠTO TRUMP TRAŽI ODGAĐANJE IZBORA: Pad američke ekonomije najveći je u povijesti te države!

Vijest o dramatičnom padu američke ekonomije, dodatno će narušiti rejting Donalda Trumpa koji se do 2020. hvalio ekonomskim rastom

  • Svijet

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Tvit kojim Donald Trump poziva na odgađanje izbora nije slučajno objavljen danas. Jer upravo je danas objavljeno da je američka ekonomija u drugom kvartalu pretrpjela najteži pad od 1940-ih godina (dakle, doba Drugoga svjetskog rata).

Ekonomija SAD-a u drugom kvartalu ove godine (mjeseci april, maaj i juni) smanjila se za zapanjujućih 33 posto, objavio je Associated Press.

Riječ je o daleko najgorem potonuću američke ekonomije u povijesti mjerenja, tokom kojeg su desetine miliona Amerikanaca ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti popela se na 14,7 posto.

Ministarstvo trgovine objavilo je da je ovakav pad BDP-a u jednom kvartalu nezabilježen tokom dosadašnje povijesti mjerenja, dakle od 1947. godine. Dosad najgora "kontrakcija" dogodila se prije 62 godine, kada je tokom administracije Dwighta Eisenhowera BDP pao za 10 posto u jednom kvartalu.

U prvom kvartalu, dakle od 1. januara do 31. marta, pad BDP-a iznosio je 5 posto, čime je okončana rekordno duga, 11-godišnja ekonomska ekspanzija u SAD-u.

Ovakav pad izazvala je pandemija koronavirusa, zbog koje je početkom marta došlo do velikog zatvaranja diljem svijeta, što uključuje i većinu saveznih država SAD-a.

Osim što je riječ o udarcu na milione Amerikanaca, ovaj pad dodatno će narušiti rejting američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upravo rast ekonomije do kraja 2019. godine isticao kao glavni uspjeh svog mandata.

Jedina dobra vijest u cijeloj priči je da ekonomisti predviđaju i streloviti oporavak, koji je počeo već u aktualnom, trećem kvartalu koji bi prema procjenama trebao završiti s ekonomskim rastom od 17 posto. No, sve teža epidemiološka slika u velikim saveznim državama poput Floride, Teksasa i ekonomski najjače Kalifornije mogla bi izazvati novi val "lockdowna" i tako usporiti očekivani oporavak.

Trump je od kraja marta, kad se prvi put pojavila ideja o glasanju poštom, čak 70 puta napao tu mogućnost. Njegov je tim vrlo zabrinut jer se boje da bi tako došlo do većeg odziva birača, što je jedan od preduvjeta za Bidenovu pobjedu.
Demokrati su pokazali da mogu i znaju brzo reagirati.

"Donald Trump je prestravljen. Zna da će izgubiti od Joea Bidena. Bit će potreban svako od nas da se to dogodi. Vidimo se na biralištima 3. novembra, Donalde Trump." Tako je odgovorila Kamala Harris, jedna od ključnih kandidatkinja za mjesto potpredsjednice u timu Joea Bidena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...