POSLANICI, A NE SMIJU DA DISKUTUJU: Ne smiruje se bijes opozicije u RS-u zbog novog poslovnika

Ogorčena opozicija juče je poručila da neće dozvoliti da budu ikebane, te upitali koja je svrha parlamenta ako će poslanici dolaziti, a neće smjeti da diskutuju.

  • Politika

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Onoga što se opozicija najviše pribojavala desilo se na prekjučerašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada je odlukom većine samo četvoro parlamentaraca iz SDS i PDP smjelo da diskutuje dok su ostali mogli samo da posmatraju.

Ovo je omogućio novi Poslovnik o radu NSRS, koji je nedavno donesen, a koji sada daje odriješene ruke većini da ograniči broj poslanika koji će smjeti da diskutuju o određenoj temi, piše Srpskainfo.

Upravo to se desilo u srijedu na posebnoj sjednici, kada je odlukom većine dozvoljeno da po dva poslanika iz svakog kluba diskutuju o temama koje je nametnuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je izazvalo bijes parlamentaraca iz SDS i PDP. Oni su juče poručili da je najbolje da im se stavi flaster na usta.

Ogorčena opozicija juče je poručila da neće dozvoliti da budu ikebane, te upitali koja je svrha parlamenta ako će poslanici dolaziti, a neće smjeti da diskutuju.

Ogorčen je posebno bio poslanik PDP Ljubiša Krunić, koji je na sjednicu došao iz Trebinja, a na kraju nije mogao ništa da kaže.

– Mogao sam nijemo da posmatram tok sjednice i da na kraju glasam. Poslanike su sveli na mašine koji služe samo za dizanje ruku – ogorčen je Krunić.

Dodaje da je i onda kada je donošen novi Poslovnik upozoravao da je izrazito diskriminatorski i da se donosi s ciljem da se ućutka onaj dio opozicije koji je najglasniji.

Krunić ističe da je na sceni rušenje demokratije u Srpskoj, te da vlasti očito odgovara da se opozicija što manje čuje kako narod ne bi znao istinu o tome šta se dešava u Republici. On pojašnjava da i sam način sazivanja posebne sjednice nije bio u redu. Ističe da je Kolegijum NSRS zasjedao u utorak te odlučio da posebnu sjednicu zakažu odmah za srijedu.

– Nije se vodilo računa o nama koji ne živimo u Banjaluci. Dobio sam poziv za skupštinu u utorak oko 12 ili 13 časova i uveče sam morao odmah krenuti za Banjaluku. Došao sam u Banjaluku u dva sata poslije ponoći, a vratio se kući juče u pet časova ujutro. Dakle, putovao sam osam sati u jednom i osam sati u drugom pravcu, i onda mi još neko ne dozvoli da pričam. Sve se svelo na to da poslanik dođe i digne ruku i ništa više – kaže Krunić.

Upozorava da se uporno degradira parlament kao najviši zakonodavni organ u Srpskoj.

Krunić ističe da je od početka ovog saziva NSRS, tačnije od novembra 2018. godine do sada, bilo 16 preletača, što po njemu pokazuje da skupština gubi legitimitet.

– To je velika politička trgovina, gdje se poslanici prodaju za pare ili usluge. Oni su iznevjerili one koji su im dali podršku da ih zastupaju na potpuno drugačiji način u odnosu na ovaj koji sada nastupaju – poručuje Krunić.

Slično razmišlja i njegov partijski kolega Draško Stanivuković, koji kaže da mu većina u srijedu nije dozvolila da bude poslanik, iako ga je narod birao na to mjesto.

– Za mene je glasala 21.000 građana, a nisam mogao da pričam u skupštini, jer je 60 poslanika vlasti odlučilo da ograniči broj onih koji mogu da pričaju. Rekli su “po dva poslanika iz svakog kluba”, što znači da su od 24 poslanika opozicije samo četiri imala riječ u srijedu – ističe Stanivuković.

Dodaje da je tako nešto potpuno besmisleno, te poručio da je vlast isto tako mogla donijeti odluku da se usvoje zaključci bez ikakve rasprave.

– To je bolesna demokratija, ravna diktaturi – poručuje Stanivuković.

Ogorčenje juče nije krio ni poslanik SDS Davor Šešić, koji pojašnjava da se po novom Poslovniku na sjednicama Kolegijuma NSRS može razmatrati koliko poslanika može diskutovati o određenoj temi.

– Predsjednik NSRS je u srijedu predložio, a većina podržala, da na sjednici diskutuju po dva poslanika iz svakog kluba. Vjerujem da će to sad biti nepisano pravilo i praksa na svakoj sjednici, prvenstveno na posebnim sjednicama koje su najinteresantnije i na kojima se raspravlja o najškakljivijim temama za Srpsku, a samim tim i za vlast koja je odgovorna za stanje i u Republici i na nivou BiH – ističe Šešić.

Dodaje da su već na samom početku, kada je pokrenuta priča o izmjeni Poslovnika, znali u kom pravcu to vodi. A vodi ka tome, kako kaže Šešić, da se spriječi mogućnost diskusije, pogotovo poslanika opozicije, jer su statistički više diskutovali u odnosu na vladajuće.

Šešić ističe da novi Poslovnik najviše odgovara vladajućoj većini, jer su svakako veoma rijetko diskutovali i javljali se za riječ.

– To nije ni “d” od demokratije. Ako smo izabrani od građana trebamo da ih predstavljamo i iznosimo svoje mišljenje po svim pitanjima. Ograničiti diskusiju, posebno kada su u pitanju posebne sjednice, odnosno teme koje su od nacionalnog interesa, nije ništa drugo nego bezobrazluk – kategoričan je Šešić.

On ističe da vladajuća većina stalno konstatuje da su jednako pogođeni i opozicija i vlast, ali da to nije tačno. Šešić podsjeća da srpski član Predsjedništva, predsjednica Republike Srpske i premijer imaju pravo, po Poslovniku, da govore kad hoće i koliko hoće.

– Onda nam je jasno da oni kao predstavnici SNSD imaju itekako veliku prednost u odnosu na nas koji dolazimo iz opozicije. Ne možemo reći da smo jednako pogođeni i da imamo jednaka prava. I prije novog Poslovnika smo imali situaciju da su na nekoj sjednici od ukupno osam sati diskusije pet sati govorili član Predsjedništva, predsjednica Srpske i premijer, a poslanici samo tri sata – podsjeća Šešić.

Poslanik SDS Zoran Vidić ističe da je NSRS dovoljno mali parlament kako bi svi mogli da se obrate i kažu šta misle o određenoj temi.

Smatra da je osnovni razlog za izmjene Poslovnika bio taj da se uopšte ne dolazi u priliku da se može pričati o problemima.

– Obesmišljena je NSRS kao najviše zakonodavno tijelo. Mi ispadosmo servis Vlade. Po meni je najodgovorniji za to predsjednik parlamenta jer on predsjedava i prvi je među jednakima. On treba zajedno s nama da se bori da NSRS ima integritet i dignitet kakav treba da ima. Sjetim se uvijek kako je jedan kolega iz pozicije rekao našem poslaniku Nebojši Vukanoviću: „Ej, šta ti hoćeš, pa ti se obraćaš jednom premijeru“. Umjesto da postavka priče bude drugačija i da se kaže: „Ti se obraćaš jednom poslaniku“ – ističe Vidić.

Crnatku oduzeta riječ

Najviše primjedbi na prekjučerašnju sjednicu NSRS ima poslanik PDP Igor Crnadak, koji je bio izabran ispred Kluba te stranke da govori, ali mu je već nakon dvije minute oduzeta riječ. To se desilo jer je kritikovao predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, koji je prethodno dozvolio Dodiku da priča bez maske, dok su ostali u sali morali da imaju navučene maske.

– Sram vas bilo – rekao je Crnadak koji je prethodno iz revolta, takođe, skinuo masku.

Nakon toga Ćubrilović mu je oduzeo riječ, pa Crnadak nije mogao da iskoristi svojih 15 minuta za diskusiju, koliko mu je po poslovniku dozvoljeno.

– Poslovnik je, inače, značajno smanjio mogućnost da se čuje ozbiljna rasprava u parlamentu, što smo mogli da vidimo i prekjuče. Predsjednik parlamenta je dozvolio da srpski član Predsjedništva najveći dio svog obraćanja govori sa spuštenom zaštitnom maskom, suprotno preporukama Instituta za javno zdravlje RS, dok je istovremeno insistirao da svi drugi pooslanici moraju držati masku i govoriti, što je nečuveno – kaže Crnadak.

Dodaje da mu je, nakon što je upozorio Čubrilovića da svi moraju imati iste uslove da govore, oduzeta riječ.

– Čubrilović bi najviše volio da nama iz opozicije stavi traku preko usta i da se uopšte ne pojavljujemo u NSRS. Svedeni smo na aparat za glasanje. Od skupštine se pravi sporedan organ, koji treba samo da verifikuje ono što vlast odluči – kategoričan je Crnadak.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...