SISTEM KONTROLE I RAVNOTEŽE: Predsjednik Suda BiH pred Privremenom istražnom komisijom

Saradnju s Komisijom predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija prvo je odbio.

  • Mini market

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, na čijem je čelu Damir Arnaut, zakazala je sjednicu za 26. august, kada će se pred članovima Komisije pojaviti predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Saradnju s Komisijom prvo je odbio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, i to na način da je saopćeno kako članovi VSTV-a te sudije i tužioci ni na koji način neće učestvovati u radu Komisije.

Tada se oglasila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koja je na svom zvaničnom Twitter profilu upozorila VSTV BiH da bi trebalo znati da je sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

"Naređivanje službenicima pravnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnim odborom predstavlja čin djelovanja protiv odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa", navedeno je u objavi Ambasade SAD-a na Twitteru.

Samo nekoliko dana kasnije, VSTV donio je novi zaključak u kojem se odobrava saradnja s Komisijom.

"Sudovi i tužilaštva mogu Predstavničkom domu Parlamenta BiH i njegovim tijelima dostaviti podatke iz službene evidencije ili o radu institucije na zahtjev za koji procijene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima. Sudije i tužioci koji samostalno odluče da se odazovu na poziv privremene istražne komisije, dužne su tom prilikom suzdržati se od odgovora na pitanja ili komentarisanja sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta", zaključeno je na sjednici.

(NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...