ZADUŽIO MODERNU CIVILIZACIJU: Preminuo inžinjer koji je prije skoro pola vijeka bio sukreator miša; Evo kako je izgledala prva verzija (FOTO)

Sukreator kompjuterskog miša, William English, umro je u 91. godini, potvrdila je njegova supruga za američke medije.

  • HiTec

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Inženjer i izumitelj, rođen je 1929. u Kentuckyju u SAD, studirao je elektrotehniku, prije nego što se pridružio američkoj mornarici, prenosi BBC.

Prvi miš je napravio 1963, koristeći ideju svog kolege Douga Engelbarta, u vrijeme dok su obojica radili na počecima kompjutera kakve danas poznajemo. Engelbart je umro 2013. godine u 88. godini, i zajedno je sa Englishom radio na tome da kompjuteri podstaknu ljude da dijele ideje i rješavaju probleme na način koji je do tada bio nezamisliv.

Samo nekoliko decenija poslije šezdesetih, personalni kompjuteri i miševi su postali uobičajena stvar, a danas se nalaze u skoro svakom domu razvijenog svijeta.

Bill English je bio prva osoba koja je koristila miš za svoj prototip kompjutera na Stanford istraživačkom institutu.

Ideja je bila Engelbartova, ali ju je English realizovao. Sam Engelbart je ideju opisao samo kao "skicu".

Prva verzija miša je bila drveni "blok" sa jednim dugmetom, i ispod njega, dva točkića, pod uglom od 90 stepeni, kojima su mogli da se prave vertikalni i horizontalni pokreti.

alt

"Radili smo na sređivanju teksta, za šta nam je trebalo oruđe kojim ćemo da biramo slova i riječi", rekao je English 1999. za Computer History Museum.

Prvi put, miš je javnosti predstavljen 1968. godine, zajedno sa video predstavljanjem, obradom teksta i linkovima slični onima koje danas koristimo na internetu.

U eksperimentu, English i Engelbart su zamolili ispitanike da koriste miš zajedno sa svjetlosnom olovkom (light pen) ili džojstikom, i ispostavilo se da im se najviše svidio upravo kompjuterski miš.

Oni su o tome tada napisali rad, ali on godinama nije bio uopšte primjećen.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...