OČAJNI STANOVNICI BEJRUTA: "Svjedočili smo ratu, slušali bombe, ali ništa nije kao ovo. Gotovi smo!" (FOTO, VIDEO)

Stanovnici opustošenog Bejruta pokušavali su se u srijedu nositi sa posljedicama goleme eksplozije koja je dan ranije pogodila grad, koji se već, kao i cijela država, teško nosi s ekonomskom krizom i pandemijom koronavirusa.

  • Svijet

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Miris dima, krvi i smrti dominira u luci u Bejrutu u srijedu dok libanska vojska posvuda traži preživjele, a pod ruševinama često nalazi samo tijela.

- Ne prilazite, molim. Nosite dvije maske za vlastitu sigurnost - viče jedan volonter civilne zaštite.

U utorak je katastrofalna eksplozija potresla bejrutsku luku, a u zrak se uzdigao oblak u obliku gljive. Poginulo je više od 100 ljudi, hiljade su ranjene, a bez krova nad glavom ostalo je između 200.000 i 300.000 ljudi.

altBejrut dan poslije eksplozija

Strašno razaranje prisutno je svuda u luci, a uništen je i hangar u kojem je, navodno, bilo 2.750 tona amonijevog nitrata koji je eksplodirao nakon što je tamo bio uskladišten šest godina.

Ljudi su osjetili kako se zemlja trese pod njihovim nogama prije nego što su ugledali vatrenu kuglu. Libanski seizmolozi kažu da je eksplozija bila ekvivalentna potresu magnitude od 4,3 stepena. Udar se osjetio i na udaljenom Kipru.

Mnogi su razaranja nazvali apokalipsom. 

- Svjedočili smo građanskom ratu, slušali smo bombe, ali ništa nije kao ovo - rekao je inžinjer Sam Zeidan.

Nijedna zgrada u krugu luke nije pošteđena od rušenja, a u područjima udaljenim i 45 kilometara od mjesta eksplozije, sva su prozorska stakla popucala.

- Srušili su nam se zidovi u kući, srećom, bili smo vani - rekla je Claude iz luksuzne četvrti Sursock, koja je pretrpjela golemu štetu. Jedna je žena s oštećenog balkona vikala: "Naš predsjednik, naša vlada i parlament moraju odmah dati ostavku."

Liban je trenutno pogođen najtežom ekonomskom krizom otkad se završio rat koji je trajao od 1975. do 1990.

Uz to je došao Covid-19 i Liban je morao nekoliko puta nametati mjere karantina, jer kad bi se ukinule, broj slučajeva ponovno bi počeo rasti.

Bejrutska luka glavna je arterija u zemlji s obzirom na to da Liban uvozi većinu osnovnih prehrambenih proizvoda. Među ostalim, uništeni su silosi sa žitom u luci.

altBejrut dan poslije eksplozija

Analitičari predviđaju da će eksplozija dodatno produbiti ekonomsku krizu s kojom je suočena zemlja.

- Ako pogledamo uništenje silosa, to znači da idemo prema gladi i nedostatku hljeba - rekao je Makram Rabah, predavač na Odjelu za historiju Američkog univerziteta u Bejrutu.

- Vode nas korumpirani političari, imamo koronavirus i sad ovo. To je previše - izjavila je Pamela Hanna, koja je izgubila kolege u eksploziji.

altBejrut dan poslije eksplozija

- Beskućnici smo. S nama je gotovo. Željela bih da sam umrla - kaže Lara dok pregleda štetu unutar kuće, podignute na području luke. Ona smatra da je do eksplozije došlo zbog napada, iako vlada to niječe.

- Čuli smo avion prije eksplozije - kaže ona.

Uzroci se još moraju utvrditi, ali premijer Hassan Diab krivi oko 2.750 tona amonijevog nitrata koji je šest godina bio uskladišten u hangaru u luci bez dostatnih sigurnosnih mjera.

altBejrut dan poslije eksplozija

On je obećao da će se objaviti sve činjenice oko tog opasnog skladišta, koje je tamo od 2014.

Hiljade povrijeđenih preplavile su bolnice u Bejrutu kojima nedostaje medicinskog materijala i oprema. Tri glavne privatne bolnice su izvan pogona nakon eksplozije.

Međunarodni odbor Crvenog križa govori o 4.000 povrijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju pa bi broj mrtvih mogao rasti.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...