DRUGI PUT U POSLJEDNJIH DESETAK DANA: Tuzlanske ulice ponovo poplavljene nakon...

...obilnih padavina.

  • Hronika

  • 06. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 0

Obilna kiša, praćena grmljavinom, jutros je u Tuzli poplavila ulice i dovela do otežanog odvijanja saobraćaja. Ovo je drugi put u posljednjih desetak dana da su tuzlanske ulice pod vodom. Padavine nisu izazvale veće probleme osim težeg odvijanja saobraćaj i nakupljanja vode na određenim lokacijama usljed začepljenja šahtova i drugih odvoda, koje su čistile službe JKP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla, iz kojih su kazali da svakodnevno dobijaju pozive građana zbog začepljenja slivnika oborinske kanalizacije, piše Nataša Tadić, novinarka "Nezavisnih novina" iz tog grada.

„Najveći problem nam predstavljaju nagle i velike količine padavina koje slivnici i fekalni kanali ne mogu prihvatiti i dolazi do izlijevanja vode. Čim se smanje padavine, voda se povuče i ide svojim normalnim tokom“, ispričao je Rašid Tanović, poslovođa u pogonu kanalizacije u JP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla.

On je naglasio da služba radi 24 sata, a prioritet je da se obezbijede uslovi za normalan saobraćaj na sjevernoj i južnoj saobraćajnici. Kako je kazao Tanović, najčešći uzroci začepljenja slivnika su velike količine vode i lišće. On apeluje na građane i stanare koji primijete nakupljanje lišća u slivnicima ispred svojih zgrada i objekata, da se angažuju i očiste.

Inače, poplave su u većem obimu nedavno zahvatile područje Tuzle te napravile ogromne štete. Komisija za procjenu šteta  Grada Tuzle nastalih prilikom stanja prirodne nesreće i dalje je na terenu kako bi se procijenilo pravo stanje, nastalo nakon nesreće.

Preliminarni podaci pokazuju da su štete veće od četiri miliona maraka, a do sada je stiglo 430 prijava za štete koje su nastale na privatnim posjedima, komunalnoj infrastrukturi, ali i one koje su načinjenje pravnim licima. Konačan izvještaj će razmotriti gradski Štab civilne zaštite i donijeti odluke o iznosu sredstava s kojima se može intervenisati u otklanjanju šteta. 

Za sada je prioritet otkloniti štete na komunalnoj infrastrukturi, putnim komunikacijama te sanirati oštećenja na vodovodnim i elektromrežama.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...