POTPISAN "SARAJEVSKI DOGOVOR 2020": Četvorka uvjerena u apsolutnu pobjedu u Kantonu Sarajevo

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić potpisali su danas "Sarajevski dogovor" za lokalne izbore.

  • Politika

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 1

"Sarajevski dogovor 2020" je dokument koji sadrži principe, smjernice i plan zajedničkog političkog djelovanja u devet općina Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevu. Ima ukupno 29 tačaka, među kojima su puna transparentnost i nulta tolerancija prema korupciji i nepotizmu, smanjenje javne potrošnje kroz rezanje troškova javne uprave i administracije, depolitizacija i digitalizacija javne uprave, prekid saradnje u javnim poslovima sa svim osobama pravosnažno osuđenim za kriminal i teška krivična djela…

- Ideološki smo različiti, ali smo postigli dogovor oko nekih stvari. Sporazum ima 29 tačaka. Sarajevo želimo napraviti modernom metropolom i na tome ćemo istrajati - rekao je Nikšić.

Konaković je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

- Nastavljamo s jednim konceptom koji je počeo iz temelja mijenjati procese u BiH. Definisali smo u sporazumu ono što je građanima najvažnije, borba protiv korupcije, depolitizacija javne uprave. Naša koalicija bit će apsolutni pobjednik u Kantonu Sarajevo – istaknuo je Konaković i dodao da će uskoro biti otvorena priča o rekonstrukciji Vlade KS.

Hadžibajrić je naglasio da su se oduprijeli svim udarima.

- Ova četvorka je ostala na istom kursu i nikada nije bila u međusobnom sukobu, iako se pokušavalo. Evo, imamo u Općini Stari Grad inspekcije. To nam šalju oni koji su se prepali četvorke – poručio je Hadžibajrić.

Kojović je najavio da će iduće sedmice biti razgovora o kandidatima za mjesta načelnika.

- U zemlji u kojoj dominira politika svađa, ovaj pristup programske koalicije može dati nadu građanima da se stvari nepovratno kreću naprijed. Uskoro bi u Mostaru trebao biti sličan dogovor između NS-a i SDP-a – naglasio je Kojović.

Liste za općinska vijeća bit će odvojene, dok su kandidati za načelnika zajednički.

Tako bi u Općini Centar kandidat četvorke trebao biti Srđan Mandić (NS), koji je u prethodnom sazivu Vlade KS bio ministar komunalne privrede i infrastrukture. Šansu za novi mandat u Starom Gradu tražit će aktuelni načelnik Hadžibajrić (NLB), dok bi Nermin Muzur (NiP), nekadašnji direktor Turističke zajednice KS, trebao biti kandidat za Ilidžu. Ljekar Hasan Tanović najvjerovatnije će biti zajednički kandidat za Općinu Novo Sarajevo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...