ĐUKANOVIĆEV MINISTAR USTAO PROTIV ČETNIČKOG ORGIJANJA: Ovako je Mehmed Zenka protumačio njihov potez protiv Bošnjaka

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama i saopćilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život.

  • Regija

  • 09. Avg. 2020  09. Avg. 2020

  • 1

"Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku", naglašeno je.
Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta.

"Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji", saopćilo je crnogorsko ministarstvo.

Istaknuto je da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru.

"Imajući u vidu posebnost svoje institucionalne pozicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još snažnije doprinositi širenju antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremeni koncept poštovanja ljudskih prava i današnja Crna Gora", zaključeno je.
 Podsjetimo, na kućama Bošnjaka u Beranama osvanuli su portreti vođe četničkog pokreta Draže Mihajlovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Grafiti su se našli na kućama u naseljima Hareme, Talum i Obalsko, u kojima živi bošnjačko stanovništvo, a iz Općinstog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) osudili su ovaj vandalski čin pozivajući "komšije muslimane da ne nasjedaju na provokacije" koje, kako tvrde, dolaze iz DPS (Demokratska partija socijalista op.a.) kuhinje.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...